Skip to main content
Samsung Note u nizu

Au Optronics predstavio prvi Quad HD AMOLED ekran od 5.7 inča

Ekrani mobilnih telefona su jedva mogli da ispišu dva ili tri reda pre desetak godina, a sada se u prodaji nalaze modeli koji imaju rezoluciju dva puta veću od HD televizora.

Ipak i pored ovih uspeha, trka za većim brojem piskela nikako ne jenjava. Au Optronics, jedan od vodećih proizvođača ekrana, je predstavio prvi AMOLED ekran, dijagonale 5.7 inča sa Quad HD rezolucijom od 2.560 X 1.440, dok je gustina piksela 513, po inču kvadratnom. Postavlja se pitanju čemu ovakvi ekrani kada ljudsko oko ne razlikuje detalje koji imaju veću gustinu od 300 dpi.
AMOLED ekrani su dosta tanjih od klasičnih TFT ekrana i ono što je mnogo bitnije štedljiviji. Naime, klasičan TFT ekran mora da aktivira pozadinsko osvetljenje, bez obzira da li je osvetljen jedna ili više piksela, dok su AMOLED ekrani sposobni da pale i gase pojedinačne piksele. Au Optronics takođe ističe i povećanu osetljivost ovih ekrana, koja korisnicima omogućuje bolju kontrolu.

AMOLED tehnologija

Sa druge strane se nalazi prilično visoka cena, pa je to i jedan od razloga što AMOLD ekrani nisu tako široko rasprostranjeni. Kako se današnji pametni telefoni vrlo malo razlikuju po hardveru i softveru, ne sumnjamo da će gomila proizvođača pokušati da iskoristi Quad HD rezoluciju kao bitnu stavku pri kupovini novog mobilnog telefona.

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

Vremenska prognoza
Clear sky
14 Beograd