fbpx
Skip to main content
Zubar i asistentkinja

KOBNI ZUBARSKI PREGLED: Čak 11.000 pacijenata mora da se tesitra na HIV

Foto: Profimedia
Oko 11.000 pacijenata pozvano je da ode na pregled kod svojih lekara zbog opasnosti da su, zbog kršenja higijenskih standarda u zubarskim ordinacijama u Sidneju, bili izloženi virusu HIV-a i hepatitisu.

Kako prenosi AFP, pozivajući se na zvaničnike iz zdravstva, 12 zubara iz pet ordinacija optuženi su za loše čišćenje i sterilizaciju opreme i pacijenti su savetovani da se iz predostrožnosti podvrgnu testu krvi na sidu i hepatitis A, B i C.

Prema rečima direktora zdravstvene zaštite savezne države Nju Saut Vejls Džeremija Mekanaltija, do sad nije zabeležen ni jedan slučaj zaraze virusom kao i da je rizik od prenosa virusa bio nizak, ali se strahuje za pacijente koji su bili podvrgnuti invazivnim procedurama.

Zubar i pacijent
Foto: Profimedia

"Važno je naglasiti da nemamo dokaze o infekciji u ovom momentu, da nije došlo do prenosa virusa", rekao je on, i dodao "Nadamo se da do toga neće ni doći, ali najbolje je da se ljudi testiraju zato što se te infekcije mogu lečiti".

Instrumenti nisu adekvatno očišćeni

Strahuje se da instrumenti možda nisu adekvatno očišćeni i sterilisani, što može do dovede do prenosa krvnih bolesti preko desni.

"Revziije su pokazale da su postojali određeni problemi sa čišćenjem, sterilizacijom i čuvanjem instrumenata, zato što nisu ispoštovane pročedure iz smernica zubarske komisije Australije", rekao je Frajer.

Do sada je šestoro zubara suspendovano sa posla, a još šestoro mora da ispuni posebne uslove kako bi im licence ponovo važile.

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
19 Beograd