fbpx
Skip to main content
Gas

“Banatski Dvor” napunjen gasom pre roka

Foto: Profimedia/ilustracija
BEOGRAD - Srbijagas će zajedno sa ruskim partnerima potpuno napuniti gasom skladište Banatski Dvor do 15. avgusta, izjavio je izvršni direktor za komercijalne poslove Srbijagasa Dragan Vučur, ističući da će Srbija među prvima u regionu potpuno napuniti svoje skladište gasa.

Vučur je rekao na skupu "Značaj Balkana za energetsku bezbednost Evrope" da će Banatski Dvor biti napunjen dosta pre roka, s obzirom da je redovna dinaminika njegovog punjenja do početka oktobra.

Vučur je precizirao da je kapacitet tog skladišta 450 miliona metara kubnih gasa, i da Srbija trenutno troši dva miliona dnevno, dok zimi, u ekstremnim situacijama, potrošnja može čak da se popne i na 12 miliona kubika gasa dnevno.

"U skladu sa zaključkom i preporukom Vlade Srbije, Srbijagas je zajedno sa ruskim partnerima započeo intenzivno punjenje Banatskog Dvora i negde oko 15. avgusta to sladište će biti napunjeno u maksimalnom kapacitetu", rekao je Vučur, odgovarajući na pitanje novinara kako će se Srbija snaći u situaciji neizvesnog snabdevanja gasom zbog složenih odnosa izmeju Rusije, Ukrajine i Evropske unije.

On je istakao da je to dobra vest, ali da je to i dodatno finansijski opteretilo Srbijagas, tako da treba imati u vidu da smo taj gas morali da platimo ranije.

"Banatski Dvor može da da, kad je potpuno napunjen, maksimalno 4,2 miliona metara kubnog gasa dnevno, a kasnije, kada nije potpuno napunjen, taj nivo se spušta na 3,2 miliona kubika", rekao je Vučur.

On je naveo da se u ekstremno hladnim periodima u toku zime prelazi i na alternativna goriva.

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
7 Beograd

Korona skener

Korona virus COVID-19