fbpx
Skip to main content
šahisti na Kalemegdanu

BANKE KRIJU KEŠ POKOJNIKA TRI GODINE! Evo šta je potrebno da uradite kako bi vam isplatili novac

Foto: Profimedia
Banke kriju keš pokojnika. Posle smrti klijenta tri godine ne javljaju za njegove račune. Građani u bankama često drže pare za koje ne znaju ostali članovi porodice!

Ukoliko klijent ima novac u banci koji je krio od porodice, posle njegove smrti može da prođe i tri godine dok najbliža familija ne otkrije "tajno bogatstvo". U poslednjih nekoliko godina u Srbiji je, naknadno otvoreno više desetina "tajnih računa" građana koji su za života u bankama krili pare od familije.

Baš takvo iznenađenje desilo se Milosavljevićima iz Beograda, čiji je otac preminuo pre oko godinu i po dana.

NE DAJTE DA VAS PRODAVCI OBMANJUJU: Robu možete vratiti i bez fiskalnog računa!

banka
Foto: Profimedia

- Kada je tata umro, ono što je imao od imovine podeljeno je ostavinskom raspravom na majku, sestru i mene. Tekući račun u banci koji je otac imao zatvorili smo posle određenog vremena. Međutim, pojma nismo imali da tata drži pare i na računu u još jednoj banci. Ostali smo potpuno zatečeni kada je posle više od godinu i po dana od njegove smrti na kuću stiglo pismo iz jedne banke da se smanjuje kamata na oročenu štednju. Tek tada smo shvatili da na tom računu ima nekih para - kaže Dragan Milosavljević (38), sin preminulog.

Urednik finansijskog portala "Kamatica" Dušan Uzelac navodi da se ovakvi slučajevi dešavaju mnogo češće nego što mislimo.

Šta porodica treba da uradi: 

  • da traži od suda da izda nalog bankama da objave da li je preminuli imao račun
  • da podnese banci zahtev za isplatu sa "tajnog računa"
  • da pokrene dopunski ostavinski postupak

OVAKO JE IZGLEDALA NOVČANICA OD 50 EVRA: Nova je drugačija i neće moći da se falsifikuje (FOTO)

- Nije reč o tome da banka želi da prisvoji, već novac mora da dobije zakonski naslednik. Ostavinska rasprava je početak i kraj cele te priče. Ono što kaže sud je dokaz sa kojim naslednici mogu vrlo lako da podignu taj novac- objašnjava Uzelac.

S druge strane, bankari u Srbiji nerado pričaju o ovoj temi. Ipak, naši izvori iz banaka kažu da podatke o računu i depozitima mogu da daju samo svom klijentu ili sudu.

MALA POMOĆ DUŽNICIMA: Kako najbrže "nestati" iz Registra neplaćenih novčanih kazni (FOTO)

U banci
Foto: Profimedia/ilustracija

- Najčešće u praksi od naslednika dobijamo informacije da je klijent preminuo ili povremeno zovemo klijenta ukoliko je račun duže vreme  neaktivan i na taj način se dolazi do informacije. Najduže može da se desi da ovakvu stvar ne otkrijemo tri godine - kažu bankari.

Ukoliko članovi porodice ne znaju kod koje banke je preminuli imao račun, mogu da traže od suda da naloži svim bankama da dostave podatke da li je klijent držao novac kod njih. NBS vodi jedinstveni registar računa fizičkih lica, pa se sud može obratiti i njoj za dostavljanje podataka. Dok naslednici ne podnesu zahtev za isplatu, novac se nalazi na računu. Naslednici do novca mogu doći pokretanjem dopunskog ostavinskog postupka i podnošenjem banci pravosnažnog rešenja o nasleđivanju. Posle toga naslednicima se isplaćuje sav novac, umanjen za dugovanja kao što su troškovi održavanja računa i kamata.

Penzioneri igraju šah
Foto: Profimedia/ilustracija

RODITELJI, POŽURITE! Ako ispunjavate OVE USLOVE sleduje vam i do 73.000 DINARA

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
27 Beograd