Skip to main content
Moderni ples

Belgijska trupa Mišel Noare zatvara 11.BFI

BEOGRAD - Belgijska plesna trupa Mišel Noare iz Brisela zatvoriće večeras na sceni Madlenianuma 11.Beogradski festival igre delom "Zapisnik sa lica mesta".

Predstavu iz bogatog opusa od 30 koreografskih ostvarenja Noare belgijska trupa premijerno je izvela na festivalu u Monpeljeu 2010.godine a večeras će izvesti na zatvaranju 11.BFI na svom prvom gostovanju u Srbiji.

Noare, jedna od najboljih koreografa u svetu, po dolasku u Beograd izjavila da je njena trupa ponosna što su deo tako značajnog festivala koji je veliki u međunarodnim okvirima.

Nekadašnja studentkinja Bežarove Mudra škole u Briselu, sada član Kraljevske akademije Belgije, koreografkinja Noare najavila je će njena trupa večeras u Madlenianumu izvesti predposlednju koreografiju koja je inspirisana filmovima Alfreda Hičkoka.

Komad "Zapisnik sa lica mesta" nema slika i filma, to je mešavina u kojoj su korišćena iskustva Hičkokovih filmova, komad koji je konstruisan kao koreografski triler u kome se koristi filmska tehnika.

Inspiracija za njen komad su Hičkokovi filmovi i muzika Bernarda Hermana iz čuvenog filma "Psiho".

Za 30 godina stvaralačkog rada film je uvek bio njena osnovna inspiracija, ali "Zapisnik sa lica mesta" je nastao iz mašte jer je ideja da svojim komadima mora da pokrene druge ljude, dala je mnogo mogućnosti i svi će imati svoje tumačenje.

U pozorištu i filmu je bitno vreme, naslov komada prati prolaznost vremena, u komadu igraju četiri igrača i svaki od njih ima taj svoj jedan minut ali svako ga troši na svoj način.

"Jedan je spor, drugi je brz, treći gleda i zanesen je, četvrti beži, uvek postoji to neko vreme ali drugi nivo inspiracije jesu oni momenti, ono vreme, trenuci u životu koji okreću čitav život naopačke", ispričala je Noare.

 

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD događaji

SD citati

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
28 Beograd