fbpx
Skip to main content
bengalska mačka

Bengalska mačka: Divlja u srcu i temperamentna pasmina

Foto: Profimedia
Još uvek retka pasmina, bengalska mačka je kombinacija lepih "divljih" boja i uzoraka azijske leopard mačke i pouzdane, privržene naravi domaće mačke. Azijska leopard mačka je malena divlja životinja, teška samo oko 4.5 kilograma, koja obitava u šumama južne Azije.

Šezdesetih godina 20. veka je postojala bojazan da će doći do izumiranja azijske leopard mačke, što je Žan Sagden (kasnije Mili) iz Kalifornije navelo na pokušaj očuvanja pasmine parenjem sa domaćim mačkama.

Druge divlje mačke, kao što su ozeloti i margay, su često pronalazile svoj put u domove gde su se uspešno parile sa kućnim mačkama, a u većini slučajeva su njihovi potomci imali isti temperament kao i njihovi divlji roditelji.

Deset godina kasnije, dr. Vilard Sentervol je na Kalifornijskom univerzitetu nastavio program uzgoja dok je istraživao prirodni imunitet azijske leopard mačke na mačju leukemiju. Iz tih je početaka razvijena prelepa bengalska mačka. Dr Sentervol je osam svojih hibrida dao Žan Mil, a prva bengalska mačka, po imenu Millwood Finally Found, registrovana je 1983. godine.

Dok su rana ukrštanja sa mačkama bez pedigrea uvela neke „nepoželjne“ gene za razređivanje boje i dugu dlaku, kasnija su ukrštanja sa indijskim uličnim i egipatskim mau mačkama uvela gene za tačkast uzorak, sijamski uzorak krzna i plave oči, što je dalo neverovatno lepe „snežne“ nijanse, piše "Životinje.rs".

bengalska mačka, mače
Foto: Profimedia

Iako se rodovnici pasmina kontrolišu kako bi se izbegle neočekivane pojave, uzgajivači bengalskih mačaka bili su oduševljeni slučajnim uvođenjem nekih karakteristika mačaka bez pedigrea, jer su nastale zaista fantastične boje koje se opisuju kao „biserna prašina“ na krznu.

Prva boja dlake koja je stabilizovana u pasmine bila je smeđa tačkasta, a sa tim uzorkom bengalska mačka veoma liči na azijsku leopard mačku. Mrlje su tamnosmeđe ili crne. Tačke na krznu bi trebalo da su velike, formirajući prstene ili rozete, i nasumično raspoređene. Ne bi smele da liče po vertikalnim na prugama tigrasto-prugaste mačke, što je skriveni uzorak većine tačkastih prugastih mačaka. Kod marmoriranog uzorka, na krznu se ne sme videti mrljast ili klasičan prugast uzorak, a jedinstveno je da marmorirane bengalske mačke imaju tri nijanse boje - temeljnu, tamne mrlje i još tamnije obrube.

bengalska mačka, mače, beba, dlan
Foto: Profimedia

Kao što se može očekivati od pasmine koja potiče od malenog leoparda, bengalska mačka je veoma snažna životinja, širokih grudi, velikih, zaobljenih šapa na snažnim nogama i mišićavog vrata. Glava je malena, zaobljena klinasta sa kratkim nosom koji je terakota boje i obrubljen crnim. Uši su kratke, sa širokom bazom i zaobljenim vrhovima, ali bez čuperaka dlake. Oči su velike, ovalne i zelene boje, i postavljene neznatno ukoso. Poput svojih divljih predaka, te mačke su izvrsni lovci, ali se jednako dobro osećaju kao kućni ljubimci.

Dok neki smatraju da su bengalske mačke još uvek divlje u srcu i temperamentne, drugi odmah dodaju da to može biti tačno za sve mačke, bez obzira koje su pasmine.

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD ljubimci

SD zanimljivosti

SD uvrnuto

Vremenska prognoza
Clear sky
20 Beograd