fbpx
Skip to main content
Andrija Čupković

Beograd dobija "pametni" parking (FOTO)

Foto: Promo
Ugradnjom prvih parking senzora u asfalt u Kursulinoj ulici, na potezu od Njegoševe do Krunske ulice, JKP „Parking servis“ danas je započeo uvođenje Sistema za praćenje slobodnih parking mesta, na kome bi Beogradu pozavideli mnogi evropski gradovi.

Sistem vozačima omogućava da u realnom vremenu imaju informaciju o slobodnim parking mestima na ulicama, prikazanu na info tablama, koje se nalaze na raskrsnicama. Na taj način će vozači, koji su do sada u proseku po 40 minuta kružili u potrazi za slobodnim parking mestom, lakše i brže parkirati, smanjiti izdatke za gorivo, kao i emisiju štetnih gasova.

Parking servis
Foto: Promo

- Ovakav sistem senzora ne postoji u Berlinu, Beču, Amsterdamu, Londonu, a danas ga uvodimo u Beogradu i na to smo veoma ponosni! Osim što donosi benefite, od kojih je najvažniji lakše pronalaženje slobodnog parking mesta, ovo je još jedan način da sugrađanima pokažemo u šta ulažemo novac kojim plaćaju parkiranje. Ove godine će biti postavljeno oko 1000 senzora, a u sledećim godinama, na osnovu elaborata koji je uradila stručna radna grupa, planiramo da ih postavimo na najfrekventnijim lokacijama na Vračaru, Starom gradu, Savskom vencu i Paliluli – rekao je direktor „Parking servisa“ Andrija Čupković.

Andrija Čupković
Foto: Promo

Svako parking mesto ima sopstveni senzor, koji je lak za postavljanje, utiskuje se u asfalt, otporan je na različite vremenske uslove, ima bateriju koja traje i do 10 godina. Senzori detektuju vozilo na određenom parking mestu i šalju informaciju do servera, koja se veoma lako integriše u Parking Menadžment Sistem.

Parking servis
Foto: Promo

U prvoj fazi, do 15. aprila, na Vračaru će biti postavljeno 250 parking senzora, a do kraja meseca, na potezu između Mekenzijeve, Krunske, Beogradske i Kursuline ulice ukupno 1.000 senzora. 

Parking servis
Foto: Promo

Svakodnevno, putem flajera i SMS poruka, obaveštavamo vozače o uvođenju novog sistema uličnih parking senzora i molimo za razumevanje zbog eventualnog pomeranja (prenosa) njihovog vozila sa jednog parking mesta na drugo parking mesto u neposrednoj blizini.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD beograd

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD društvo

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
22 Beograd