Skip to main content
Svetleća granica u Berlinu

BERLIN PONOVO PODELJEN: Svetleći zid obasjao nemačku prestonicu (FOTO)

Foto: Reuters
U znak sećanja na pad Berlinskog zida, Berlin je ovog vikenda posebno osvetljen i ponovo podeljen. Dvadeset peta godišnjica proslavlja se širom cele Nemačke, a posebnu pažnju privukla je neobična umetnička instalacija dvojice braće.

Baloni ispunjeni helijumom obasjali su sinoć glavni grad Nemačke, zasvetlevši u znak obeležavanja 25-godišnjice od pada Berlinskog zida.

Svetleća instalacija od 8000 balona simbolizuje nekadašnju granicu između Istočne i Zapadne Nemačke, a delo je Kristofera i Marka Baudera.

Svetleća granica u Berlinu
Foto: Reuters

Svetleća granica duga je skoro 15 kilometara, a dizajnirana je da evocira uspomene na demonstracije u Istočnoj Nemačkoj pred pad zida kada su hiljade ljudi nosili sveće i mirno iskazivali nezadovoljstvo.

"Sećanje pripada narodu. Mi želimo da ponudimo individualan pristup, umesto centralne komemoracije“, objasnio Mark Bauder za NBC News.

Svetleća granica u Berlinu
Foto: Reuters

Bauder je pozvao ljude da prošetaju duž nekadašnje granice, vide postavljene panoe koje detaljnije opisuju događaje od pre 25 godina i na taj način se informišu.

Baloni će u nedelju uveče biti pušteni u vazduh tačno 25 godina od najavljivanja otvaranja granice.

PROČITAJTE I: PRE 25 GODINA: On je naredio da se ruši Berlinski zid, a potom zaplakao

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD svet

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
13 Beograd