Skip to main content
Berlinski zid

BERLIN SLAVI: Oko 8.000 belih balona pušteno u nebo (FOTO)

Foto: Reuters
BERLIN - Oko 8.000 helijumskih balona pušteno je večeras u nebo iznad Berlina, što je predstavljalo vrhunac dešavanja kojima je obeležena 25. godišnjica rušenja Berlinskog zida.

Beli baloni bili su okačeni na stubove visine 3,6 metara, što je simbolisalo visinu Zida, a protezali su se na potezu dugom 15 kilometara. Baloni su puštani jedan po jedan, čime je simbolizovano nestajanje Zida, izveštava Bi Bi Si.

Dok su baloni puštani u nebo, Berlinski državni orkestar, kojim je dirigovao Danijel Barenbojm, izveo je Betovenovu Odu radosti.

Berlinski zid
Foto: Reuters

Puštanje balona bilo je deo ogromne zabave na otvorenom u blizini Brandemburške kapije. Nešto ranije britanski muzičar Piter Gejbriel otpevao je jednu verziju pesme "Heroji", Dejvida Bouvija.

Procenjuje se da je na obeleževanje rušenja Berlinskog zida u nemačku prestonicu došlo milion ljudi.

Nemačka kancelarka Angela Merkel, koja je predvodila današnju svečanost, nazvala je taj događaj primerom čovekove težnje za slobodom.

Berlinski zid
Foto: Reuters

"Pad Zida nam je pokazao da snovi mogu da se ostvare. Ništa ne mora da ostane kako jeste, koliko god da su velike prepreke", rekla je Merkelova na glavnom memorijalnom mestu u ulici Bernauer, preneo je AP.

Nemačka kancelarka je istakla kao važne primere demokratskih pokreta u Poljskoj, Čehoslovačkoj i Mađarskoj i pohvalila one Istočne Nemce koji su bili inspirisani njima da ustanu protiv diktature.

Berlinski zid
Foto: Reuters

Merkelova je odala počast mnogima koji su stradali pod komunističkim režimom, uključujući 138 ljudi koji su poginuli u pokušaju prelaska Zida.

Nemačka kancelarka je podsetila da se na današnji dan 1938. desio pogrom Jevreja širom Nemačke, događaj poznat kao Kristalna noć, koji je, kako je rekla, bio "uvod za ubistvo miliona".

Berlinski zid
Foto: Reuters

Svake godine, 9. novembra, "osećam ne samo radost, već odgovornost koju nam nemačka istorija nameće", navela je Merkelova.

Ona je bila među hiljadama Istočnih Nemaca koji su krenuli na zapad, pošto je portparol Politbiroa, Ginter Šabovski, na konferenciji za novinare objavio da će Istočnim Nemcima biti dozvoljeno da putuju u Zapadnu Nemačku i zapadni deo Berlina.

Berlinski zid
Foto: Reuters

Graničari nisu dobili naređenje da dozvole bilo kome prelaz, ali su odustali od zadržavanja gomile.

Do ponoći, svi granični prelazi su bili otvoreni, a Nemačka na putu ujedinjenja za nešto manje od godinu dana, 3. oktobra 1990. 

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD svet

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
17 Beograd