fbpx
Skip to main content
pregovaranje

BERZA RADA U 2015: Posla najviše kod izvoznika i stranih firmi

Foto: Profimedia
Što se tiče tipova radnih mesta, najviše će se tražiti programeri i IT stručnjaci uopšte, ali i radnici u prodavnicama i ostali trgovci, vozači, gumari...

U godini pred nama očekuju se turbulencije zbog planiranog otpuštanja radnika iz državne administracije. Procene idu do čak 30.000 ljudi koji će ostati bez radnog mesta pod okriljem države, a koji će povećati pritisak na inače malu ponudu na berzi rada. 

Nacionalna služba za zapošljavaje anketirala je poslodavce i napravila projekciju njihovih očekivanja koje pokazuje uverenje da će u 2015. biti za 2,6 odsto više novih radnih mesta nego zatvorenih. Detaljnije, projekcija je da će u Srbiji biti ugašeno 2,7 odsto radnih mesta, a otvoreno 5,3. 

Po konkretnim vrstama radnih mesta, u 2015. će biti posla za programere, sistem administratore, inženjere elektro i građevinskog usmerenja, tehničare mašinstva, komercijale i hemije, te trgovce u maloprodaji.

Takođe će ponuda poslova porasti i za radnike obezbeđenja, vozače taksija, autobusa, teretnih vozila, viljuškara, kao i za radnike u proizvodnji gume, stakla, keramike, plastike, šivače tekstila...

Posla će biti i za direktore u marketingu i prodaju, direktore planiranja, finansija...

Porast broja radnih mesta predviđen je u delatnosti usluga, tj. u segmentu informacionih tehnologija, trgovine, profesionalnih udruženja, kao i u određenim proizvodnim delatnostima, poput prerađivačke industrije. 

Nalaženje zaposlenja biće lakše u firmama koje su izvozno orijentisane, kao i u stranim kompanijama, bile one proizvodno ili uslužno nastrojene.

Svetlija perspektiva se očekuje u Vojvodini, Južnoj i Istočnoj Srbiji, kao i za ljude sa srednjim obrazovanjem, dok će nalaženje posla biti teže onima sa diplomama osnovne škole i fakulteta. 

Ipak, nedostatak velikin investicija znači da će najveći deo novih zapošljavanja na sebe preuzeti male firme, koje neće moći da amortizuju broj otpuštenih iz javnog sektora.

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Fog
0 Beograd