fbpx
Skip to main content
Elekrični autonomni autobus

BEZ VOZAČA I NA STRUJU: Holanđani napravili mini-bus koji SAM vozi putnike po gradu! (VIDEO)

Foto: Twitter printscreen/Mila Faca
Zovu ga WePod.

Vozilo bez volana, bez nožne kočnice i bez vozača. Za one koji ne prate aktuelna dešavanja u auto-industriji ovo možda zvuči neverovatno, ali takve tehnologije, zapravo postoje. Automatska vozila i vozila koja umesto tradicionalnih goriva koriste elekrični pogon, po mišljenju mnogih stručnjaka i brojnim istraživanjima, predstavljaju budućnost prevoza.

WePod
Foto: Youtube printscreen/YOUNGWISE

Obe ove tendencije spojene su u malom autobusu pod nazivom "Easy Mile EZ 10", koji je osmišljen i proizveden u Holandiji. Njegovi tvorci ovaj uređaj nazivaju "WePod". U njega može da stane 6 osoba, a zamišljeno je da služi za prevoz osoba od železničke stanice do studentskog kampusa, i kroz studentski kampus. To nije naročito dugačka ruta, ali se odvija po zvaničnim saobraćajnicama, kojima putuju sva ostala vozila.

Pogledajte OVDE kakva je atmosfera bila na trci "Nagrada Beograda 2016".

Ovo vozilo bukvalno zna put, i ne treba mu nikakva pomoć u tome da ga pređe, budući da ima memorisane trodimenzionalne mape sa svim detaljima deonice koju prelazi. Pomoću GPS-a može se u svakom trenutku utvrditi tačna pozicija vozila.

Ovo vozilo još nije u upotrebi, ali je organizovana probna vožnja tokom koje su sva mesta bila popunjena putnicima, a "WePod" je prešao 200 m, brzinom od 8 km/h. Projekat će biti završen u narednim mesecima, a destinacija ovog autobusa, prvog ove vrste u svetu, duga je 6 km, sa predviđenom prosečnom brzinom od 40 km/h, dok je autonomija oko 100 km.

Pogledajte OVDE 5 najskupljih automobila u 2016. godini.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD noviteti

SD vesti

Vremenska prognoza
Mist
0 Beograd