fbpx
Skip to main content
U banci

BIĆE DEO PROŠLOSTI: Radne knjižice se zamenjuju elektronskim!

Foto: Profimedia/ilustracija
Odluka usvojena na inicijativu NALED-a.

Od Nove godine radna knjižica više nije validan dokument u Srbiji, a umesto nje podaci o svim zaposlenima u jednom preduzeću biće u elektronskim bazama podataka poslodavaca, PIO fonda i Centralnom registru.

U Ministarstvu rada kažu da je ova izmena usvojena na inicijativu Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED). Zakonom o radu nije predviđeno donošenje pravilnika o elektronskom zapisu podataka iz radnog odnosa, jer je već uspostavljen i funkcioniše Centralni registar obaveznog socijalnog osiguranja, kojem se, u skladu sa zakonom, obavezno prijavljuju i odjavljuju zaposleni sa osiguranja po bilo kom osnovu.

-Ovaj registar raspolaže svim podacima o osnovu i trajanju osiguranja, prijavi i odjavi, promenama osnova osiguranja i na taj način u potpunosti i sa većom verodostojnošću obezbeđuje svim poslodavcima i zaposlenima, nezaposlenima i druge potrebne informacije koje su se unosile u radnu knjižicu.

Radak: Radna knjižica godinama suvišan dokument

Ivan Radak iz NALED-a kaže za Večernje novosti kako je radna knjižica dokument koji je godinama već suvišan i radnicima i poslodavcima.

- One su za poslodavce predstavljale samo trošak, njihovim povlačenjem svi će preći na elektronsku bazu podataka. Predlog je i da se ukinu i zdravstvene knjižice, jer su i one nepotreban dokument.

On smatra da sve može dobro funkcionisati i bez dokumenata na papiru, i kada se ovakav sistem uvaži, onda neće biti ni čekanja na šalterima, jer ni oni neće postojati. Takođe, Radak smatra da bi se tim postupkom uštedeo novac i vreme, a da bi se smanjila korupcija.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD info

SD kosovo

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Fog
-0 Beograd