fbpx
Skip to main content
trudnički stomak

BILA JE TRUDNA, AL' NIJE NOSILA BEBU: Stomak je bio pun OVOGA, ali su lekari uspeli da joj sačuvaju matericu

Foto: Facebook/Sergej MIhajlović
Mislili su da će to biti sasvim običan rutinski pregled.

Svi su se radovali kada je saznala da je po drugi put trudna. Sve je bilo dobro, dok joj nije pozlilo. Kada su lekari napravili prve ultrazvučne snimke, pronašli su joj nešto zbog čega je odmah zaplakala. Ultrazvuk je pokazao sve, osim deteta.

Umesto toliko željene devojčice, jer već je imala sina, ona je saznala da je njena maternica prepuna tumora. Reč je o molarnoj trudnoći i događa se u svega dva odsto "začeća". Kod takve trudnoće, nakon oplodnje u maternici umesto normalnog embriona nastaje patološka masa. U takvoj trudnoći ne postoji plod koji raste, nego samo nešto nalik nenormalnoj posteljici.

 
Posted by Sergej Mihajlović on недеља 7. фебруар 2016.

Molarna trudnoća nastaje kada se stanice od kojih se normalno sastoje korionske resice (prstasti izdanci kojima je posteljica vezana za maternicu) ne razviju normalno. Umesto toga, one stvaraju vodene mehuriće koji ne mogu osigurati rast normalnog embriona. Rizik molarne trudnoće veći je kod žena starijih od 40 godina.

- Mojoj supruzi je stalno bilo loše tokom trudnoće, a s prvim detetom to nije bilo tako. Prvo smo napravili ultrazvuk u 11 nedelji i vesti nisu bile dobre - napisao je njen suprug koji je objavio informaciju o molarnoj trudnoći na Internetu, kako bi roditeljima skrenuli pažnju da ovako nešto postoji.

 
Posted by Sergej Mihajlović on недеља 7. фебруар 2016.

- Moja je žena morala da ide na operaciju. Budući su molarne trudnoće prepletene krvnim žilicama, lekar je morao da se pripremi za potpunu histerektomiju - napisao je.

Srećom, hirurg je bio iskusan, pa nije morao ukloniti reproduktivne organe. Drugim rečima, njegova žena će moći, doduše sa malo poteškoće, da opet ostane u drugom stanju. 

Na linku OVDE saznajte više o novom testu koji otkriva visokorizične trudnoće. S druge strane, OVDE pročitajte priču o ženi kojoj su rekli da ne može da postane majka, ali je zatim dobila ovakve blizance.

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
15 Beograd