fbpx
Skip to main content
Sep Blater, predsednik FIFA

BLATER, NISAM KRIV, MAJKE MI: Žao mi je sebe!

Foto: MN Press
Žaliću se Sudu za sportsku arbitražu, ali i švajcarskom sudu, Nisam vreća za udaranje, rekao je Sep Blater, doskorašnji predsednik FIFA.

Odlazeći predsednik Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) Sep Blater rekao je da će se žaliti Sudu za sportsku arbitražu na odluku Etičke komisije FIFA o osmogodišnjoj suspenziji.

- Žaliću se Sudu za sportsku arbitražu, ali i švajcarskom sudu. Po švajcarskom zakonu za ovakvu kaznu moraš da uradiš nešto veoma, veoma važno - rekao je Blater novinarima u Cirihu i dodao:

- Ovo nije dobar dan za mene ili FIFA. Poslednji put smo se ovde sastali kada smo predstavljali kandidaturu Južnoafričke Republike za Svetsko prvenstvo 2010. Tog dana je ovde bio i Nelson Mandela. Govorio je o humanosti... U svetu fudbala humanost nema drugo značenje osim međusobnog poštovanja. Ovo pominjem, jer sam današnju vest dobio malo posle vas.

Sep Blater i Mišel Platini
Foto: Profimedia

Etički komitet FIFA suspendovao je Blatera i predsednika Evropske fudbalske unije (UEFA) Mišela Platinija na po osam godina. Suspenzija stupa na snagu odmah, pa Blater i Platini neće moći da se bave nikakvim aktivnostima u vezi s fudbalom, saopštila je FIFA. Njih dvojica su suspendovani zbog "nelojalne isplate" od dva miliona dolara, koliko je 79-godišnji Švajcarac 2011. godine platio tom bivšem francuskom reprezentativcu za konsultantske poslove obavljane od 1998. do 2002. godine.

- Veoma mi je žao. Žao mi je što sam i dalje vreća za udaranje. Žao mi je fudbala. Žao mi je FIFA. Služio sam više od 40 godina. Žao mi je više od 400 zaposlenih u FIFA. Žao mi je i sebe i kako sam tretiran u ovom svetu humanosti.

Blater je kazao da je sa advokatom mislio da je uspeo da ubedi Etički odbor u vezi sa situacijom o isplati Platiniju za, kako je naveo, "ugovor koji nikad nije okončan".

- Sporazum je napravljen 1998. godine, neposredno posle Svetskog prvenstva u Francuskoj... Zapanjen sam odlukom Etičkog komiteta koji poriče postojanje tog sporazuma, koji je potvrđen na dva Izvršna komiteta UEFA, u Švedskoj i Cirihu 1998. godine. Sporazum je kasnije potpisan. Dakle, imamo dokaz da to nije bio dogovor samo Platinija i mene. Prošao je kroz finansijski i izvršni komitet FIFA i Kongres. Registrovan je - dodao je Švajcarac.

Sep Blater
Foto: Beta/AP

Blater je naveo i da se ne stidi, već da samo žali zbog takve odluke Komisije, kao i da se sebe i dalje vidi kao predsednika FIFA.

- Nisu pokazali dokaze... Ja sam principijelan čovek, nikad nisam uzeo novac koji nisam zaradio, plaćam svoje dugove. Sada mi kažu da sam pokušao da podmitim Platinija za izbore 2011. To je laž. Etički komitet je prvo rekao da ćemo biti suspendovani doživotno, a sada su to smanjili. To je znak da nešto ne funkcioniše u sistemu. Zato moram da nastavim da se borim. Žalim što sam postao vreća za udaranje za organizaciju kojoj sam svim srcem služio 41 godinu. FIFA i dalje dobro funkcioniše - naveo je Blater.

Blater je na kraju naveo: "Znam da to sada zvuči bizarno, ali čestitam Barseloni na osvajanju svetskog klupskog prvenstva".

Pročitajte i:

SD fudbal

SD košarka

SD treće poluvreme

SD ostali sportovi

Vremenska prognoza
Clear sky
3 Beograd