fbpx
Skip to main content
Fudbalska reprezentacija Jugoslavije

BOG TE VIDEO: Na današnji dan "karioke" su po prvi put poklekle pred Jugoslavijom

Foto: SD/ilustracija
Jugoslavija je na tom prvenstvu ostvarila najbolji plasman do današnjeg dana.

Priča o pobedi nad selekcijom Brazila na prvom Svetskom prvenstvu u Urugvaju 1930. godine dobro je poznata kroz fantastičnu filmsku ekranizaciju Dragana Bjelogrlića poetski nazvanu "Montevideo, Bog te video".

Pravi akteri su na današnji dan, 14. jula pre 85 leta pobedili selekciju "nepobedivih". Tim je bio sastavljena isključivo od igrača sa malih beogradskih terena (sa izuzetkom Ivice Beka koji je igrao u Francuskoj) vičnih majstorijama sa loptom, a životnim dobom mnogo bližih "golobradim klincima".

Jedanaest momaka nepoznatih tadašnjoj fudbalskoj javnosti pobedili su veliki Brazil sastavljen od renomiranih igrača svetskog kalibra. Strelac vodećeg gola za Jugoslaviju bio je Aleksandar Tirnanić, koji je sa nepunih 20 godina u tom trenutku bio najmlađi strelac Svetskog prvenstva. To je ujedno bio i sjajan poklon pošto je samo dan kasnije proslavio 20 rođendan. Na 2:0 povisio je Ivica Bek, jedini igrač sa iskustvom igranja u inostranstvu. Naime, vrsni napadač igrao je za francuskog prvoligaša Set. Brazilci su do kraja uspeli jedino da smanje rezultat, a pogodak je postigao Preginjo.

Jugoslavija je na tom prvenstvu ostvarila svoj najbolji plasman do današnjeg dana (Treće mesto), a ekipu su činili:

Milovan Jakšić, Milutin Ivković, Dragoslav Mihajlović, Milorad Arsenijević, Ljubiša Stefanović, Momčilo Đokić, Aleksandar Tirnanić, Blagoje Marjanović, Ivica Bek, Đorđe Vujadinović i Branislav Sekulić.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD fudbal

SD košarka

SD treće poluvreme

SD ostali sportovi

Vremenska prognoza
Clear sky
12 Beograd

Korona skener

Korona virus COVID-19