fbpx
Skip to main content
Snežana Bogosavljević Bošković

Bogosavljević: Srbiji je neophodan razvoj zadrugarstva

BEOGRAD - Za povećanje poljoprivredne proizvodnje i smanjenje uvoza hrane, neophodno je da Srbija unapredi razvoj zadrugarstva, izjavila je ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević-Bošković.

Ministarka je na otvaranju savetovanja "Stanje i perspektive zadrugarstva u Srbiji", ukazala na značaj razvoja modernih specijalizovanih zadruga u svim oblicima poljoprivredne proizvodnje.

"Srbija je agrarna zemlja sa velikim potencijalom za razvoj poljoprivrede, zahvaljujući pre svega povoljnom geografskom položaju, stručnim kadrovima i velikom broju poljoprivrednih instituta, ali veliku pažnju treba posvetiti poboljšanju položaja poljoprivrednih porodica i ukrupnjavanju malih poljoprivrednih gazdinstava zbog povećanja proizvodnje i smanjenja uvoza hrane," kazala je ministarka.

Bogosavljević-Bošković je ukazala da zemljoradničke zadruge daju veliki doprinos tehničko-tehnološkom razvoju poljoprivredne proizvodnje na selu i integralnom ruralnom razvoju, a zahvaljujući zadrugama se stvara i velika zadružna imovina.

Ministarka je napomenula da Ministarstvo poljoprivrede od druge polovine 2011. godine posebnu pažnju posvećuje interesnom udruživanju proizvođača, a krenulo se i sa merama podrške razvoju i revitalizaciji zemljoradničkog i drugih oblika poslovno-ekonomskog povezivanja.

Ministarka je, povodom 120 godina od osnivanja prve zemljoradničke zadruge i međunarodnog dana zadrugarstva, podsetila da je Srbija jedna od 11 članica osnivača Međunarodnog zadružnog saveza i da ta saradnja nije prekidana ni za vreme sankcija Srbiji.

radovi na zemljištu
Foto: Profimedia

U Srbiji postoji oko 628.000 porodičnih gazdinstava i oko 3.000 različitih organizacija i udruženja koja poseduju zemljište, naveo je predsednik Društva agrarnih ekonomsta Srbije Miladin Ševarlić i dodao da ako ti domaćini nemaju perspektivu u Srbiji, pitanje je da li i zemlja ima perspektivu.

On je ukazao da je Srbija jedina zemlja koja ima više nezposlenih nego zaposlenih agroekonomista i naveo da je zaposlenih 1.900, a nezaposlenih oko 3.000 agroekonomista i zatražio da im se odobri mogućnost da volontiraju u različitim ustanovama i da dobiju neophodne licence za rad.

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Fog
-0 Beograd