Skip to main content
Kafe

Borba sa kalorijama - instant kafe

“Brze kafe” su danas jedan od najomiljenijih i najpraktičnijih napitaka. Ukoliko vodite računa o unosu kalorija, trebalo bi obratiti pažnju na ostale informacije o ovoj vrsti napitaka.

Same instant kafe ne bi trebalo da sadrže bilo koje supstance koje ne potiču iz prave kafe. One sadrže kofein, ali mogu sadržati i šećer i mleko, osim ukoliko nisu namerno izbačeni i u tom slučaju se po broju kalorija ne razlikuju u velikoj meri od obične kafe.

Broj kalorija se povećava ukoliko se radi o varijantama poput instant kapućina, koji sadrži i šećer, izbeljivač kafe i dodatke u vidu raznih aroma, biljnih masti i stabilizatora. Šećer možda doprinosi ukusu, ali dodaje i nepotrebne, prazne, kalorije. Mogu sadržavati i aromatizovane šećerne sirupe, radi primamljivijeg ukusa.

Kafe više vrsta
Nemački istraživači su utvrdili da “brzi” kapućino može sadržavati čak 60% šećera, kao da u 200ml napitka stavite 4 kocke šećera. Laktoza, glukoza i slični sastojci koji se navode na pakovanju predstavljaju razne vrste šećera. Proizvođači u EU su obavezni da objave sve sastojke proizvoda, ali i da ih navedu po redosledu kvantiteta.

U instant napicima najčešće nedostaje glavni sastojak – espreso ili crna kafa, već se on zamenjuje instant kafom, te tako dobijamo prašak sa jako malim procentom prave kafe.

Makijato i ledene kafe u instant varjantama imaju još više kalorija, pošto sadrže veći procenat masti od instant kapućina. Oni često imaju i dodato mleko, koje takođe povećava i kalorijsku vrednost.

Ukoliko vodite računa o unosu kalorija u vaš organizam, pokušajte da sami pripremite kapućino, koristeći espreso ili običnu kafu. Sami odredite koliko ćete dodati mleka, da li ćete napitak zasladiti ili ne, te u kolikoj meri. Preporučljivo je da izbegavate dodavanje aroma, masti i drugih supstanci koji su sastavni deo instant napitaka.

(izvor: zdravlje.at)
 

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD zdravlje

SD vesti

SD astro

SD lepota

SD porodica

SD sex

Vremenska prognoza
Clear sky
24 Beograd