fbpx
Skip to main content
Bora Stanković

Bori Stankoviću nagrada za životno delo

Foto: MN Press
FIBA uručila veliko priznanje nekadašnjem košarkašu i funkcioneru.

Počasni predsednik Košarkaškog saveza Srbije (KSS) Borislav Bora Stanković dobitnik je nagrade za životno delo, saopšteno je na sajtu KSS. Dugodišnjem generalnom sekretaru Međunarodne košarkaške federacije (FIBA) nagradu su u petak u Mijeu uručili predsednik te organizacije Horacio Muratore i sadašnji generalni sekretar Patrik Bauman.

- Stanković je dao nemerljiv doprinos košarci, kao igrač, trener i dugogodišnji funkcioner. Malo ko je imao uspeha u svim aspektima košarkaške igre, kao Bora Stanković - navodi se u obrazloženju nagrade.

Kao igrač Stanković je bio šampion Jugoslavije sa Crvenom zvezdom, a za nacionalni tim odigrao je 36 utakmica u razdoblju od 1948. do 1953. uključujući učešće i na Svetskom prvenstvu 1950. godine u Argentini. Kao trener sa OKK Beogradom osvojio je četiri, a sa italijanskom Oransodom jednu titulu nacionalnog šampiona.

U Košarkaškom savezu Jugoslavije od 1954. godine Stanković je najpre bio predsednik Takmičarske komisije, a zatim čitavu deceniju (1956 – 1966) generalni sekretar. Funkciju generalnog sekretara FIBA obavljao je od 1976. do 2002. godine, od 1978. član je Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK), a od 1991. godine košarkaške Kuće slavnih.

 

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD košarka

SD fudbal

SD treće poluvreme

SD ostali sportovi

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
5 Beograd