fbpx
Skip to main content
Turska Srbija

BOZAJ: Nekima smetaju dobri odnosi Srbije i Turske

Foto: Profimedia/ilustracija
Dolazak “novih” lica na čelo Turske, predsednika Redžepa Tajipa Erdogana i premijera Ahmeta Davutoglua, neće promeniti odnos Ankare i Beograda, već će nastaviti i jačati saradnju, izjavio je ambasador Turske u Srbiji Mehmed Kemal Bozaj.

On je istakao da će pokušati da saradnju nastave i osnaže na političkom i ekonomskom polju, kao i u drugim oblastima.

"Bivši premijer Erdogan je postao predsednik, a nekadašnji ministar inostranih poslova Davutoglu premijer, i ne očekujem promenu politike, već kontinuitet, jačanje Turske i snažniju spoljnu i unutrašnju politiku. U oblasti spoljne politike, očekujem da će se spoljnopolitička linija koju je bivši ministar, a sada premijer Davutoglu utemeljio, sada još snažnije sprovoditi", izjavio je Bozaj.

Upitan da li će te promene uticati na odnose Beograda i Ankare, on je dodao da će se, s obzirom da se u političkom vrhu nisu desile krupne već kadrovske promene, dosadašnja politika nastaviti još snažnije i odlučnije, imajući u vidu da su predsednik i premijer Turske i kreirali takvu politiku.

Na pitanje da li su izglađene nesuglasice zbog nekih Erdoganovih izjava i interpretacija, Bozaj je rekao da je poslednja izjava o Bosni i navodno 100 miliona Turaka koji se spremaju da brane Bošnjake, izmišljena.

"To pokazuje da postoje krugovi kojima smetaju dobri odnosi Srbije i Turske, pa čak izmišljaju izjave i probleme. Turska i Srbija su dve velike zemlje sa dugom tradicijom, koje eventualne nesporazume treba da rešavaju razgovorom", dodao je Bozaj.

Prema njegovim rečima, umesto spekulisanja o izjavama koje jesu ili nisu date, treba da se usmerimo na konkretne probleme, jačamo ekonomsku saradnju, otvaramo radna mesta, na dobrobit obe zemlje. Ambasador Bozaj je takođe rekao da je turska Halk banka zainteresovana za kupovinu Čačanske banke, dodajući da turski investitori radije investiraju u zemlju u kojoj imaju neku svoju banku, spremnu da finansira njihovo poslovanje.

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
14 Beograd