fbpx
Skip to main content
Bradati gušter

Bradati gušteri povezani sa epidemijom salmonele u Americi!

Foto: Profimedia
Bakterija koje izaziva ova infekciju je prilično retka, u toku jedne godine od nje oboli manje od 25 ljudi.

U protekle dve godine broj obolelih od bakterije koja izaziva salmonelu dostigao je 132 ljudi u 31 državi. Svi su inficirani putem istog izvora – ljubimca koji se zove bradati gušter, poručuju iz Centra za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC).

Ovi gušteri su nabavljani iz različitih prodavnica u više država SAD-a, rekli su istraživači iz CDC centra.  Više od polovine obolelih su deca mlađa od 5 godina i 42 procenata njih je hospitalizovano. CDC vrši određene mere kako se ovaj broj ne bi i dalje povećavao.

Izbijanje epidemije prouzrokovano je bakterijom Salmonella cotham, koja je jedna od najređih vrsta salmonele, utvrdili su istraživači. Pre ove epidemije, tipičan broj obolelih je bio manji od 25 inficiranih na godišnjem nivou.

Bradati gušter
Foto: Profimedia

''Bradati zmajevi'' su veoma popularni gušteri među kućnim ljubimcima. Oni potiču iz Australije, i ima ih u raznim bojama, ali preovlađuju siva, crvena i žuta. Industrija koja se bavi ljubimcima sarađuje sa zvaničnim predstavnicima zdravstvenih ustanova da bi se sanirao izvor zaraženih guštera koji su povezani sa izbijanjem epidemije.

Istraživači koji su uzeli uzorke od tri zaražena pacijenta, utvrdili su da je jedan otporan na ceftriakson, antibiotik koji se koristi u ozbiljnim infekcijama salmonelom. Oni su nastavili sa testiranjem na uzorcima kako bi se utvrdilo da li je bakterija otporna na još neke vrste antibiotika.

CDC je započeo istraživanje kada je Ministarstvo za zdravlje države Viskonsin prošlog januara primetilo povećan broj infekcija bakterijom Salmonella cotham koji potiču od guštera. Od 2012. prijavljeno je 12 infekcija, samo u državi Viskonsin, gde je 10 osoba potvrdilo kontakt sa ''bradatim gušterom''.

Centar za prevenciju i kontrolu izrekao je mere koje mogu sprečiti da se zaraza i dalje širi. Redovno pranje ruku nakon kontakta sa reptilima, ili sa bilo čim što se nalazilo u njihovom okruženju.

(mnn.com)

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD ljubimci

SD zanimljivosti

SD uvrnuto

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
10 Beograd