fbpx
Skip to main content
Deda Losa, simbol Jagodinskog piva

JAGODINSKA LEGENDA: Ovog brkajliju je u svakoj kafani čekalo besplatno pivo

Foto: Facebook/Jagodinsko pivo
Izgubio je obe noge u Prvom svetskom ratu, a potom ušao u legendu - kao čiča koji se smeši sa flaša Jagodinskog piva.

Zvali su ga deda Losa. Bio je oličenje "običnog" srpskog seljaka - domaćin, veseljak, ali i ratnik. Neko će verovatno pomisliti da je čuveni čiča koji već decenijama nazdravlja sa etiketa Jagodinskog piva samo izmišljen lik. Međutim, iako njegov život deluje nestvarno, ovaj ponosni brkajlija je i te kako bio stvaran.

Legendarni Milosav Mitrović (1892-1961), zvani deda Losa, rođen je i živeo u selu Dragovo u blizini Jagodine. U Prvom svetskom ratu je teško ranjen, zbog čega su mu amputirane obe noge. Ipak, to ništa nije moglo da obeshrabri veselog, skromnog i upornog brkajliju. Iako invalid, nije odustajao, puzao je i bavio se poljoprivredom. Kasnije je nosio proteze i radio s njima. Govorio je da gubitak nogu smatra kao nagradu i odlikovanje za borbu. "Bolje nego spomenik da su mi podigli", šalio se.

Jagodinsko pivo
Foto: Facebook/Jagodinsko pivo

 

Često je boravio u Jagodini, a tamo je stizao čezom i konjima. Nije "štedeo" svoje brkove - često ih je umakao u pivsku penu. Hmeljno zlato je obično pio u čuvenoj "Šarenoj kafani". Tamo je upoznao neke radnike pivare koji su radili u komercijali. On im se dopao i fotografisali su ga. Kada je nalepnica sa njegovim likom osvanula na flaši, silno se obradovao i verovao da će na taj način živeti večno. Prema hroničaru iz Dragova, Miroslavu Ž. Simiću, koji poznaje zanimljivosti iz života čuvenog jagodinskog čiče, deda Losa je imao pravo da besplatno pije pivo u bilo kojoj kafani ili restoranu, gde se točilo i prodavalo Jagodinsko. Bio je omiljena ličnost tog rekovačkog sela.

 

Jagodinsko pivo
Foto: Facebook/Jagodinsko pivo

Danas njegovi potomci žive u Beogradu, u Borskoj ulici, na čelu sa praunukom Nikolom Marjanovićem, čuvaju uspomenu na Losu, kao jednog od najistaknutijih članova porodice Mitrović. Jagodinski čiča koji se smeši na bocama Jagodinske pivare, zaštićen je u Međunarodnoj instituciji za zaštitu intelektualne svojine u Ženevi.

 

 

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD ludo burazeru

SD lepotica noći

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
11 Beograd