fbpx
Skip to main content
kuvana jaja

BUDITE OPREZNI, NE PRETERUJTE: Evo koliko JAJA dnevno smete da jedete!

Foto: Profimedia
Odolite iskušenju.

Jaja su među najhranjivijim namirnicama na planeti. Sadrže važne hranljive sastojke koje pomažu da mozak bolje funkcioniše, kao i antioksidante koji štite oči.

Žumanca su prirodno bogata vitaminom D, koji ljudi inače ne unose u dovoljnoj meri, a koji telu pomaže kod apsorpcije kalcijuma i odličan je izvor vitamina K, potrebnog za izgradnju kostiju. Takođe, puna su takozvanih luteina i zeaksantina, koji štite i pomažu kod degeneracije žute mrlje - glavnog uzročnika slepila, a sadrže i holin, koji poboljšava pamćenje, pogotovo u starijoj dobi. 

Jaja sir i slanina
Foto: Profimedia

Uprkos tome, ona imaju lošu reputaciju zbog količine holesterola koje sadrže. Jedno prosečno jaje sadrži 186mg holesterola, što je 62odsto preporučenog dnevnog unosa. 

Kako je Uskrs vreme kada se sprema najviše jaja, to je i period kada ih jedemo nešto više nego obično. Ipak, doktori upozoravaju da ne bi trebalo da unosimo više od TRI komada dnevno! 

Ovo pravilo važi samo za cela jaja, sa žumancetom, ali ukoliko želite, belanca možete jesti u neograničenim količinama, s obzirom na to da ne sadrže holesterol. 

TRUJU NAS FARBOM ZA JAJA! Neke boje su OTROVNE, evo kako da ih prepoznate (FOTO)

Pročitajte i:

SD zdravlje

SD vesti

SD astro

SD lepota

SD porodica

SD sex

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
14 Beograd