Skip to main content
Nenad Čanak

ČANKOVI LJUDI HOĆE DA CEPAJU SRBIJU: Trikovima ušli u političku kampanju, a izbori nisu ni raspisani

Foto: Tanjug
Članovi LSV se malo zaneli.

Poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine Dejan Čapo rekao je juče u Skupštini da će glasanje te poslaničke grupe o Predlogu zakona o policiji zavisiti od toga da li će biti prihvaćen njihov amandman o formiranju vojvođanske policije.

- Mi insistiramo da su u okviru Direkcije policije formira nova organizaciona jedinica za teritoriju Vojvodine. Sedište tog sekretarijata bilo bi u Novom Sadu, a sekretara bi na predlog pokrajinske vlade imenovao ministar unutrašnjih poslova- rekao je Čapo. On je naglasio da Vojvodina mora da ima svoju policiju, imajući u vidu njenu multietičnost i višejezičnost.

Nebojša Stefanović
Foto: Srbija Danas

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović odgovorio mu je da se nada da “nikakve vojvođanske policije nikad neće biti“.

- Biće srpske policije, jer je to jedina policija ove zemlje – rekao je Stefanović.

Poslanici SPS naveli su da je predlog LSV povratak u devedesete godine. Poslanik socijalista Vanja Vukić je tokom skupštinske rasprave najoštrije osudio taj predlog.

- Podsetiću na rečenicu predsednika LSV Nenada Čanka izgovorenu u Skupštini Srbije 25. marta 1998. godine. Citiram: "Nemojte se iznenaditi ako vas dočeka rampa na Gazeli". Uvođenjem vojvođanske policije i načinom izbora tog takozvanog sekretarica sekretarijata vojvođanske policije na politički način možemo i stvarno doći u situaciju da se na Gazeli u nekom trenutku nađe rampa sa graničnom policijom na njoj -kazao je Vukić.

Skupština Srbije
Foto: Profimedia

Jeftin trik LSV

Direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić kaže da se LSV nije izborila ni onome što predhodi policiji i da je apsolutno odakle dolazi takva izjava.

- Moram da kažem da je to predizborni trik LSV. Oni se nisu izborili za nešto što predhodi policiji, a to je Ustavno regulisanje statusa Vojvodine. Ne mogu se, dakle, uvoditi nove institucije, jer prvo treba da postoji neki akt koji to definiše. Znači, apsolutno je jasno da je u pitanju jeftin predizborni trik. LSV se zalaže za evropsku politiku, a dobro je poznato da po standardima Evropske unije jedino što državu obavezuje to je da se izvrši regionalizacija. Nema nijednog regiona u Evropi koji ima svoju policiju. On može da ima izvesnu samostalnost regionalne komande, kao što su dobili Srbi na severu Kosova, ali ne može da postoji regionalna policija kao potpuno izdvojena jedinica - kaže Janjić za portal SrbijaDanas.com.

Kosovo je Srbija
Foto: Profimedia

Janjić je prokomentarisao da je ovo samo pokušaj manipulacije LSV-a da postoji jaka linija autonomaške Vojvodine:

- Paralela sa Kosovom bi postojala kada bi LSV zaista govorila u ime većine u Vojvodini i kada bi ta većina zaista želela ocepljenje od Srbije. To ne postoji u političkoj realnosti, i jasno je da se radi o predizbornom triku i da taj trik govori više o LSV koja nije izvršila svoje politička obećanja te sad pokušava da na medijski jeftin način pokušava da ubedi nekog da je ona i dalje na liniji jake autonomaške Vojvodine.

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
26 Beograd