fbpx
Skip to main content
Čedomir Jovanović

ČEDO, DVAPUT MERI JEDNOM SECI! Proalbanske izjave mogu da naštete Srbiji!

Foto: Tanjug
“Čovek koji hoće da se bavi politikom u Srbiji, mora da vodi računa o tome da su pregovori o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine u toku“, kaže politički analitičar Milan Nikolić za portal Srbija Danas.

Lider LDP Čedomir Jovanović je u intervjuu za prištinski dnevni list "Zeri" rekao juče da je Srbija u pokrajini "činila strašne zločine i da je 'država' Kosovo nepovratan proces koji ignorišu samo neodgovorni političari". Da stvar bude bizarnija, Jovanović je u uvodu ovog intervjua predstavljen kao "najsavrameniji srpski političar".

Politički analitičar Milan Nikolić objašnjava da izjave političara mogu biti veoma opesne za pregovore koji se između Beograda i Prištine trenutno odvijaju.

“Svako ima pravo na svoje mišljenje i svako ima pravo da ga izloži na način na koji god hoće u medijima. To je nesumnjivo pravo. S druge strane, čovek koji hoće da se bavi politikom u Srbiji, mora da vodi računa o tome da su pregovori o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine u toku. Tako da, svako takvo iznošenje mišljenja može da doprinese, ali i da ošteti dinamiku ovog procesa. Znači, političari moraju da budu oprezni iako ne učestvuju u samom procesu rešavanja problema“, objašnjava Nikolić.

Po rečima Nikolića svaki političar bi, ukoliko nije upućen, morao da se raspita o pregovorima koje vodi država, a tek potom da se upusti u komentarisanje.

“To sve ide na njihovu dušu, jer svi političari plaćaju cenu svojih izjava tako što na sledećim izborima ili dobijaju ili gube. LDP je dugo ispod cenzusa, ali ako morate da učestvujete u igri, morate da znate pravila iako ne znate na koga 'pucate'. Ili drugačije rečeno, pametnije je prvo se raspitati o pregovorima koji su u toku i truditi se da se ne nanese šteta tim pregovorima“, kaže Nikolić za SrbijuDanas.com.

Podsetimo, Jovanović je verovali ili ne, optužio vlast da nepriznavanjem Kosova zapravo žrtvuje budućnost države.

“Kosovsku realnost mogu da ignorišu samo neodgovorni političari, koji su spremni da zarad malo popularnosti žrtvuju budućnost Srbije. Interes Srbije je da što pre normalizuje odnose s Kosovom, jer će bez normalizacije region nastaviti da tone u finansijsku i političku propast. Siguran sam da bi Srbi sa KiM, da smo o razdvajanju pregovarali pre rata i strašnih zločina koje je Srbija počinila, mogli bolje da izraze i zaštite interese“, istakao je Jovanović.

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
21 Beograd