fbpx
Skip to main content
Celulit

ISTINA JE TAMO NEGDE: Ovo su mitovi i činjenice o celulitu!

Foto: Profimedia
Čak i žene koje su potpuno fit muče muku sa celulitom. Međutim, postoji dosta zabluda o tome šta je to zapravo i kako nastaje. Dakle, pre nego što zakažete kozmetički tretman ili potrošite ogromnu sumu novca na kozmetičke proizvode, saznajte neke bitne činjenice.

Celulit uzrokuju toksini u organizmu - MIT!

Neke  anticelulit proizvodi namenjeni su da  očiste toksine i nečistoće iz organizma. Međutim  njihovu efikasnost i tvrdnju šta uzrokuje celulit nauka ipak ne podržava u potpunosti.

Zapravo, ono što uzrokuje pojavu celulita jesu masne naslage koje se nalaze u osnovi i počinju da prolaze kroz slojeve  kolagenih vlakana ili vezivnog tkiva, ispod kože. Vezivno tkivo može biti oslabljeno zbog nedostatka vežbanja i mišićnog tonusa, viška masti i slabe cirkulacije, tvrdi dermatolog Šeril Karčer. Ali toksini u organizmu definitvno nisu uzrok njegove pojave.

Žene imaju više celulita nego muškarci – ČINJENICA

Žene imaju tendenciju da nose više masnih naslaga oko bokova i butina. Takođe imaju manje podržavajuće vezivno tkivo koje to može održati na mestu.  Međutim, procenjuje se da oko 10 % muškaraca ima problem sa celulitom.

noge
Foto: Profimedia

Sa godinama se pogoršava – ČINJENICA

Neke stvari ukazuju da hormoni utiču na pojavu celulita. Kako žene dolaze u zrelije godine, njihova tela proizvode manje estrogena, hormona koji pomaže bolju funkciju krvnih sudova. Manjak estrogena uzrokuje slabiju cirkulaciju, što može značiti pad u proizvodnji kolagena i slom ranijeg vezivnog tkiva.

Može biti posledica genetskih predispozicija – ČINJENICA

Ukoliko su vaša mama i baka imale izražen celulit, imaćete veće šanse da se i kod vas razvije. Međutim, genetika je samo jedan od mogućih uzroka pojave celulita. Način života i ishrana igraju veoma bitnu ulogu.

Od toga pate samo gojazne osobe – MIT

Tačno je da kod gojaznih osoba dolazi više do izražaja, ali problem sa celulitom imaju sve žene. Bez obzira na dimenzije i težinu, kaže vlasnica Centra za redukciju celulita u Njujorku Šira Ajn-Dor. "Kod mene dolaze i modeli, one su veoma mršave, vežbaju i vode računa o ishrani, sve rade kako treba, ali ipak imaju celulit."

Vežbanjem se može smanjiti celulit – ČINJENICA

Redovno vežbanje ne može u potpunosti da ukloni naslage celulita, ali može da ga umanji ili spreči njegovu pojavu. "Narandžina kora" se javlja kada vezivna vlakna ispod kože postaju slaba ili gube elastičnost. Istezanje i jačanje tih područja može značajno da pomogne, učvršćivanje mišića će zategnuti kožu i tako učiniti celulit manje vidljivim.

Kardio trening je najbolji za redukciju celulita – MIT

Trčanje i drugi oblici kardio treninga mogu pomoći u skidanju kilograma i smanjiti udubljenja na koži, ali veomazategnuta koža se može postići jedino treninzima snage. Jedno istraživanje, rađeno u Masačusetsu, pokazalo je da odrasle osobe koje su radile kardio trening od pola sata, tri puta nedeljno tokom dva meseca, izgubile su četiri kilograma, ali nisu oblikovale svoje mišiće i tek neznatno su promenile figuru. Međutim, kada su uparili 15 minuta aerobnih vežbi i 15 minuta vežbi snage, kroz isti period, izgubile su 10 kilograma, ali dobile dva kilograma mišićne mase i primetile značajan boljitak u svom izgledu.

Teretana
Foto: Profimedia

Cigarete mogu uzrokovati pojavu celulita – ČINJENICA

Konzumiranje cigareta sužava krvne sudove i može poremetiti formiranje kolagena i oslabiti vezivno tkivo. Pušenje takođe može uzrokovati da izgledate loše na još mnogo drugih načina, kao što je prerana pojava bora, suva koža, promena boje i drugi...

 

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD lepota

SD vesti

SD astro

SD porodica

SD sex

SD zdravlje

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
0 Beograd