fbpx
Skip to main content
nafta

CENA NAFTE SKOČILA 85 ODSTO: Ovo su razlozi

Foto: Profimedia/ilustracija
Raste cena "crnog zlata"

Cene nafte ojačale su zahvaljujući slabljenju dolara, na šta su uticali znatno slabiji podaci o otvaranju novih radnih mesta u SAD od prognoziranih.

Dobici su ograničeni pošto su proizvođači povećali broj bušotina računajući na to da se cene drže oko 50 dolara za barel.

CENE "CRNOG ZLATA" SKOČILE: Novi najviši nivo u 2016. godini

Američka "laka" nafta WTI porasla je za 45 centi (0,93 odsto) na 49,07 dolara za barel, dok se severnomorska nafta "brent" popela za 35 centi (0,71 odsto) na 49,99 dolara, izveštava agencija AFP. 

Ministarstvo rada SAD saopštilo je u petak da je u maju otvoreno samo 38.000 novih radnih mesta, tek četvrtina od onoga što se očekivalo, što je značajno umanjilo šanse za povećanje kamatnih stopa u skorije vreme, ocenjuje francuska agencija. 

Naftna bušotina, naftni bunar
Foto: Profimedia/ilustracija

Na pad dolara uticale su procene da se troškovi zaduživanja neće povećati bar do septembra, što je naftu učinilo jeftinijom za kupce koji koriste druge valute. 

Cena "crnog zlata" ojačala je za oko 85 odsto u odnosu na gotovo 13-godišnji minimum na kom je bila na početku godine, a ključni proizvođač, Abu Dabi, saopštio je da se prezasićenost ponude, koja je dovela do sunovrata cena, smanjuje brže nego što se očekivalo. 

PREOKRET VEKA: Saudijci odustaju od nafte, OVO JE NOVI PLAN!

Ali Madžid Al Mansuri, predsednik Ministarstva za ekonomski razvoj u Abu Dabiju, takođe je procenio da bi cene nafte ove godine mogle da porastu na čak 60 dolara. 

Analitičari, međutim, smatraju da će taj rast naići na otpor, budući da su cene već sada ekonomski isplative za proizvođače, što će ih motivisati da vrate u pogon postrojenja koja su ranije stavili van funkcije. 

SAUDIJSKA ARABIJA više nije SVEMOĆNA na tržištu nafte!

Kompanija "Bejker Hjuz" objavila je u petak nedeljni pregled bušotina u Severnoj Americi, koji pomaže u merenju aktivnosti na istraživanju i proizvodnji nafte, prema kom je zabeležen porast na devet naftnih platformi u kontinentalnom delu SAD-a. 

Rafinerija nafte
Foto: Profimedia/ilustracija

Analitičar kompanije IG Markets, Bernard Ou, izjavio je za AFP da "kretanje cena nafte nije proporcionalno padu dolara". 

 - Čovek bi očekivao da će cene nafte skočiti mnogo više od onoga što vidimo... trgovci možda iščekuju vesti koje se više odnose na samu naftu. Izgleda da postoji otpor na cenovnom nivou od 50 dolara - rekao je Ou. 

FORBS: Nafta će biti besplatna

Cene ove sirovine su uspele da ojačaju, budući da je još jedan pad američkih zaliha neutralisao prošlonedeljni neuspeh članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) da se saglase o ograničavanju proizvodnje, što je podgrejalo nade u oporavak tražnje u vodećem svetskom potrošaču tog energenta. Poremećaji u proizvodnji nafte u Nigerij i Kanadi takođe su pružili podršku cenama.

Pročitajte i:

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
13 Beograd