fbpx
Skip to main content
CERN

CERN obeležava 60 godina, u Srbiji izložbe i radionice

Foto: Facebook
BEOGRAD - U beogradskom Centru za promociju nauke danas će biti otvorena izložba posvećena 60. godišnjici postojanja CERN-a, Evropske organizacije za nuklearna istraživanja, čiji je jedan od osnivača bila tadašnja SFR Jugoslavija.

Nakon nekoliko decenija odsustva, Srbija se pre tri godine vratila u CERN-ovu porodicu, a tokom izložba posetioci će biti u prilici da svakog dana prisustvuju popularnim predavanjima poznatih fizičara i radionicama.

Izložba "CERN u Srbiji 2014" traje do 19. septembra, ulaz je slobodan, a publici će biti predstavljeni instrumenti, detektori i tehnologije CERN-a, kao i mnoga ključna pitanja savremene fizike.

Proslavi u Ženevi će, kako je saopštio Centar za promociju nauke, krajem meseca prisustvovati šefovi država članica, uključujući predsednika Srbije. 

Uporedo sa događajima u Ženevi, tokom izložbe u Beogradu će boraviti ugledni gosti Komisije za saradnju sa CERN-om, između ostalih i dr Emanuel Cesmelis, fizičar i rukovodilac CERN-ovog Odeljenja za međunarodne odnose, koji će za beogradsku publiku sutra održati predavanje.

Fizičare posebno raduje poseta Beogradu dr Serđa Bertolučija "naučnog šefa" CERN-a, direktora Odeljenja za istraživanje i računarstvo u CERN-u, koji će sa ministrom prosvete nauke i tehnološkog razvoja Srđanom Verbićem otvoriti izložbu u Naučnom klubu CPN, u Knez Mihailovoj 5.

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
19 Beograd