Skip to main content
Poslovni forum Srbije i Češke

Češka i Srbija - zajedno u razvoj

Predsednik Češke Miloš Zeman izjavio je da češke kompanije mogu da doprinesu razvoju privrede i poboljšaju života građana u Srbiji, te da sa tradicionalnih oblika saradnje treba preći na dugoročna ulaganja.

Na Poslovnom forumu Srbija - Češka, koji je danas održan u Privrednoj komori Srbije (PKS), Zeman je rekao da češke investicije u  Srbiji još više dobijaju na značaju, jer je u Srbiji  stopa
nezaposlenosti 26 odsto.

"Nezaposlenost nije samo ekonomski problem, to je i gubitak ljudskog dostojanstva", naglasio je Zeman.

Prema njegovim rečima, aktuelnu ekonomsku i socijalnu krizu u svetu, pa i u Srbiji mogu da reše samo preduzetnici. Zeman je naglasio i da je cilj Češke da pravi dugotrajne projekte i da kako je dodao "ne bude potršaccko društvo, već društvo koje radi i stvara rezultate".

On je istakao da se on u svom radu vodi poznatim starim principom da svaki čovek u životu treba da izgradi kuću, posadi drvo i ostavi potomstvo.

"Potrebno je da svi shvatimo da treba da ostavimo one stvari koje će nas nadživeti. Političari ne bi treblo da se brinu samo za plod već i i za drvo", naglasio je predsednik Češke.

Predsednik PKS-a Željko Sertić istakao je da je Srbija u vrhu čeških dugoročnih političkih i privrednih prioriteta i da je ta zemlja novom izvoznom strategijom svrstala Srbiju na listu 12 prioritetnih zemalja u oblasti trgovine i ulaganja.

"Osnovu ekonomskih odnosa Češke i Srbije predstavljaju spoljno trgovinska razmena, investicije i češka razvojna pomoć", rekao je on i podsetio da su ukupna češka ulaganja u Srbiju oko 30 miliona
evra, dok je vrednost razvojne pomoći i donacija oko 28 miliona evra.

Prema rečima Sertića, tradicionalno dobri srpsko-češki odnosi zasnovani su na političkom razumevanju, kulturnoj povezanosti i uzajamnoj bliskosti i prijateljstvu dva naroda.

Državni sekretar Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Srbije Stevan Nikčevich podsetio je da su  Srbija i Češka pored tradicionalnog oblika saradnje-trgovine, sarađuju i u oblasti energetike, zaštiti životne sredine i saobraćajne infrastrukture.

Na poslovnom forumu Srbija - Češka održanom u PKS-u predstavilo se  oko 50 kompanija iz Češke i oko 100 kompanija iz Srbije zainteresovanih za saradnju.

 

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
17 Beograd