Skip to main content
Batine

CG: "Batina iz raja izašla"

Foto: Profimedia
PODGORICA - U Crnoj Gori svega 16 odsto roditelja koristi nenasilne metode disciplinovanja dece, dok se za nasilne metode odlučuje njih, čak, 69 procenata, pokazalo je UNICEF-ovo istraživanje višestrukih pokazatelja stanja prava žena i dece u Crnoj Gori.
Ispitano je ukupno 4.052 domaćinstva u čitavoj zemlji i dodatnih 615 domaćinstava u romskim naseljima gde je utvrđeno da je stanje slično, odnosno 11 odsto roditelja koristi nenansilne, a 64 odsto pribegava nasilnim metodama.

Takvi podaci izazivaju zabrinutost, jer nasilni načini disciplinovanja dece utiču da dete ima loš stav o sebi: podrivaju samopouzdanje i samopoštovanje deteta, dovode do negativnih osećanja prema roditelju koji koristi nasilne metode, narušavaju poverenje koje dete ima u roditelja, prenosi Radio televizija Crne Gore.

Istraživanje iz 2013.godine pokazuje da je ostvaren napredak u odnosu na prethodno istraživanje te vrste koje je sprovedeno 2005. godine.

Kako upozorava UNICEF još postoje određene oblasti u kojima je potrebno ostvariti napredak, a koje se odnose na razvoj dece u ranom detinjstvu, dečju zaštitu, obrazovanje i zdravlje.

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD svet

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Mist
8 Beograd