fbpx
Skip to main content
Mali Rom

"SKIL" PRAVI GANCI: "Ciganska mafija" i "Čokoladni reper" - najbolji ROMSKI hip-hop (VIDEO)

Foto: Profimedia/ilustracija
Oni su Romi, hvale se da im je ritam u krvi, a ovako izgleda kad repuju...

U kategoriji romskog hip-hopa oni su među najboljima u regionu. Surovi su. Iskreni. Direktni! Nemaju dlaku na jeziku. Jedni repuju o geto temama, drugi o socijalnim. Neki sa bitovima mešaju zvuke trube, a neki narodnjačke trilere. Znaju da plešu. Razbijaju stereotipe o svom narodu. Dok za neke muzičare zbog njihovih izjava nismo sigurni da li su ili nisu Romi, oni se svojim poreklom diče! I zaj**ani su!

Pogledajte šampione romskog repa...

1. Ciganska mafija - naziv njihove pesme ujedno je i prevod njihovog imena - oni su "Gipsy mafia" i kažu da su "zakon" u Zrenjaninu. Gangsterski "zonfa": "Zato biraj tvoje reči, nas ne možeš da sprečiš, ciganska mafija – što dalje beži! Ove reči nisu rime, samo čista istina, da ja sam taj koga imate u mislima. "Skil" – pravi 'ganci', treba da se plašiš. Ne treba mi utoka, ja lirikom te gazim!″

2. "Bit" i trubači iz komšijske Hrvatske

grupa "Euro black nation" dolazi iz romskog naselje u baranjskom mestu Darda, blizu Osijeka u Hrvatskoj. Pevaju pesmu: "Doma nema mjesta". Njihov stil je mešavina Guče i hip-hopa: "Ja volim geto, živim u getu. Ulica me rodila, s vama sa eto. Koračaš putevima, putevi se suze. Život je takav, brate, nemaš ni za 'pljuge'. Pogledaš okolo, rulja samo 'ruje'. Ružna je 'spika', brate – daleko se čuje!"

3. Čokoladni reper - iz Novog Sada stiže umetnik "Muha Blackstazy". O socijalnim temama govori ovako: "

Čokoladni reper, sve i svašta radi, od posla na veliko crkava od gladi. Noću ribe muva, pomalo se duva, privatno na ulici red i zakon čuva!"

4. U "X faktoru" su sve oduševili. Repuju na maternjem jeziku, a umesto soul deonica, njihov pevač koristi narodnjačke trilere - tipično romske. O sebi sastav "Roma sijam" kaže

: "Svi pričaju o tome da ne idemo u školu, da lažemo, da krademo i sve te klišee. Hoćemo preko naše muzike da im odgovorimo - mi isto znamo da pevamo, da repujemo, da idemo u školu, imamo normalan posao. Grupa smo Roma sijam, što znači Romi smo – ljudi smo. Predstavljamo vam romski hip hop..."

5. "Faca u Kostolac – bre!"

- za kraj legenda, reper iz Kostolca. Znate već svi njegove rime: "Iz zatvora izlazim, ulicom šetam. Vozim Mercedes - devojke gledaju. Kažu: 'Ah, ah...' Ja ih ne čujem – idem za Englesku da sretnem Eminema!"

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
-1 Beograd