fbpx
Skip to main content
Aleksis Cipras, premijer Grčke

CIPRAS ODBRUSIO EU PARLAMENTU: "Novac od kredita nije dat grčkom narodu, već stranim bankama" (VIDEO)

Foto: Profimedia
Grčki premijer Aleksis Cipras obratio se danas Evropskom parlamentu, dan nakon što su lideri evrozone postavili Grčkoj ultimatum da do kraja nedelje donese novi predlog reforme za mogući nastavak pregovora o finansijskoj pomoći zemlje.

Aleksis Cipras je rekao da je narod Grčke njemu podario mandat kako bi "udvostručio napore svih u pronalaženju ekonomski i socijalno održive situacije za problem Grčke, bez ponavljanja grešaka iz prošlosti koje su obogaljile ekonomiju njegove zemlje".

Većina Grka jednostavno nema izbora osim da zahteva da im se pruži rešenje, izlaz iz problema.

"Zahtevamo dogovor sa našim evropskim komšijama, ali ne bilo kakav, već dogovor koji će biti znak da Grčka izlazi iz krize i da će se na kraju tunela u kojem se nalazimo pojaviti svetlo", rekao je premijer Cipras u obraćanju Evropskom parlamentu.

Aleksis Cipras
Foto: Profimedia

Grčki premijer je naglasio da to mora da bude dogovor koji će sadržati mnogo prihvatljivije reforme od onih koje kreditori trenutno nude.

"Moja vlada i ja smo na vlast došli pre pet meseci, i ja u potpunosti preuzimam odgovornost za sve što se u tom periodu dogodilo. Ali budimo iskreni...problemi grčke ekonomije ne datiraju u poslednjih pet meseci, već u poslednjih pet i po godina", objasnio je Aleksis CIpras i dodao da su reforme "nepodnošljive za obično stanovništvo".

Premijer je dodao da je situacija oko Grčke još jedan dokaz da Evropa ne ume da reši sopstvenu dužničku krizu. Za kraj, Aleksis Cipras je rekao da otpis duga uopšte nije "otimanje novca od evropskih kreditora".

"Novac od kredita uopšte nije došao do grčkog naroda. Taj novac je davan Grčkoj kako bi se spasile strane banke u našoj zemlji. Za evropski problem potrebno je evropsko rešenje", rekao je Cipras i dobio gromoglasan aplauz okupljenih u Evropskom parlamentu.

Nakon govora, grčkog premijera je žestoko iskritikovao nemački poslanik Manfred Veber.( Šta je sve rekao i kako je izvređao Ciprasa možete pročitati ovde!)

Nakon Vebera, reč je preuzeo Gaj Verhofštat, lider liberalne struje u Evropskom parlamentu, koji je upozorio da "Evropa mesečari ka Grexitu", a zatim napao Ciprasa zbog neiznošenja detaljnog predloga.

"Ovo nije rasprava o tome ko je stariji, kokoška ili jaja.Aleksis Cipras mora da izađe sa jasnim predlogom i planom. Ako treba, lično ću doći u Atinu i diskutovati o tome. Šta ću kad volim izazove",  rekao je Verhofštat, dok je premijer Cipras delovao kao da mu je po prvi put neprijatno.

"Napad na Ciprasa je odvratan!"

Zatim je na scenu stupio kontroverzni lidfer britanskog UKIP-a Najdžel Faraž, koji je stao u Ciprasovu odbranu.

"Evropski projekat počinje da izumire. Plan je propao. Čitav Mediteran se našao na pogrešnom kursu. Izgrađen je novi Berlinski zid, a njegovo ime je evro", rekao je Faraž.

On je verbalni napad Manfreda Vebera na Aleksisa Ciprasa nazvao "odvratnim" i pohvalio grčku vladu zato što je sazvala referendum protiv "siledžija iz Brisela".

"Ukoliko imate hrabrosti, treblo bi da izvedete Grke iz evrozone i budete ponosni na to. Da, biće teško prvih nekoliko meseci, ali sa povratkom na staru valutu, uz pomoć prijatelja širom sveta, veoma brzo ćete se oporaviti", poručio je Faraž i još jednom pokazao simpatije prema politici Aleksisa Ciprasa.

Marin Le Pen, predsednica francuskog "Nacionalnog fronta" pružila je punu podršku Aleksisu Ciprasu. Ona je sa velikim žarom branila Grčku od "evro-diktata".

Le Penova se zalaže za oslobađanje iz "čeličnih ralja evra", i hvali izjavu istaknutog ekonomiste i nobelovca Pola Krugmana, koji je takođe izjavio da bi za Grčku bilo najbolje da napusti evrozonu.

"Nemačka vlada je jako arogantna"

Možda najveći prijatelji Sirize i Aleksisa Ciprasa svakako su španski levičari iz stranke "Podemos".

Pablo Iglesijas, lider ove španske partije koja svoju politiku zasniva na antištednoj platformi, takođe je stao u odbranu svog grčkog prijatelja.

"Nemačka vlada je jako arogantna. Svojim finansijskim totalitarizmom uništavaju Evropu i maltretiraju slabije. Ova, 2015. godina je godina promene", rekao je Iglesijas.

Junker je poručio da grčka vlada ima konačni rok do četvrtka 9. jula ujutru u 08:30 sati da preda detaljan plan reformi ako želi da izbegne izbacivanje iz evrozone.

Do sada nezapamćenim rečnikom Junker je rekao da Evropska komisija ima “detaljno razrađen scenario Grexita. Imamo detaljno razrađen scenario pružanja humanitarne pomoći kako bismo poštivali dostojanstvo grčkog naroda. Imamo i scenario mogućeg dogovora”, rekao je Junker, još jednom optužujući grčkog premijera Ciprasa da nije govorio istinu grčkom narodu uoči referenduma.

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
11 Beograd