Skip to main content
Manastir Kakovo, metoh manastira Hilandara

Cipras udara i na Hilandar?

Foto: Youtube Printscreen
Najava novog predsednika grčke vlade da će oporezovati crkvenu imovinu, teoretski se odnosi i na srpski manastir na Svetoj gori, koji ima imovinu i izvan Atosa.

Pobeda levičarske koalicije Sirize na grčkim parlamentarnim izborima ne samo da je uzburkala Evropu, uzbunila briselske birokrate, već je stavila i pravoslavnu crkvu u Grčkoj u iščekivanje.

Nova vlada je najavila da će i Crkva, tj. njena imovina i prihodi biti oporezovani, a ne samo mirski građani (pogledajte: BOGU BOŽIJE, CARU CAREVO: Siriza i Crkva - odnos poštovanja, ali porez da se plati). Odluka o oporezivanju crkvenog poslovanja ima dvojaku prirodu. Prva je ekonomska - više poreskih platiša, veći i prihodi od taksi. Druga je ideološka - Siriza je levo orijentisana grupacija, po prirodi sekularna i neštedljiva prema crkvi/crkvama.

Srpski manastir Hilandar mogao bi da bude predmet oporezivanja. Svetinja koju su podigli Sava i Simeon Nemanjić pre više od osam vekova se nalazi na Svetoj gori koja je zaštićena od civilnih vlasti Grčke. Međutim, Hilandar ima imovinu i izvan Atosa. 

Udaljenost manastira Kakovo od manastira Hilandara
Foto: Google Maps

 

Hilandar je posed na kome je sagrađeno Kakovo dobio pre više vekova od turskog paše koji je stolovao u Solunu. Velikaš godinama nije mogao da dobije muškog naslednika, te je na kraju sreću dočekao pomoću mira koje se nalazi na grobnom mestu svetog Simeona (Stefana Nemanje). 

U pitanju je manastir Kakovo koji je metoh Hilandara. Nalazi se osam kilometara (na slici u crvenom) od Jerisosa koji se nalazi pred granicom Svete gore i Grčke. 

Kakovo u posedu ima oko 1.500 hektara uglavnom šumskog zemljišta, maslinjake, strugaru i jezero sa ribnjakom. 

Iako manastir ne trguje svojim proizvodima, već njima opslužuje Hilandar, pitanje je da li će novi porez biti uperen samo ka prihodima koje crkva ostvaruje prodajom proizvoda sa svojim imanja, ili i ka imovini koje je prilično puno.

Vremenska prognoza
Clear sky
21 Beograd