fbpx
Skip to main content
studenti

CRNA RUPA U BIROU: Sa ovom diplomom ne možete BAŠ ništa!

Foto: Youtube Printscreen
Ovaj smer upisuju studenti iz cele Srbije, ali za njega ne postoji šifra na birou!

Visoka škola strukovnih studija za obrazovanje vaspitača iz Kikinde, jedina u Srbiji ima akreditovani smer vaspitača za tradicionalne igre. Ovaj smer upisuju, ne samo studenti iz cele Srbije, nego iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Ova stavka u biografiji fakulteta uopšte nije bitna, jer nakon diplomiranja za njega ne postoji šifra na birou!

OVO je najgore zanimanje u Srbiji i sa njim vas čekaju samo problemi!

- Studenti i studentkinje studijskog programa Strukovni vaspitač za tradicionalne igre, susreću se sa velikim problemom, tačije, nepostojanjem šifre, koja bi njihovo zanimanje stavila na tržište rada i istovremeno obavezala institucije - ustanove kulture, kulturno-umetnička društva i slično, da zaposle mlade stručnjake i stručnjakinje iz ove oblasti - rekla je za portal SrbijaDanas.com profesorka koja je do nedavno predavala na ovom fakultetu, Dragana Stojanović i dodaje da to što je fakultet akreditovan, čini čitavu sitaciju čini "paradoksalnijom".

folklor
Foto: Profimedia

Sa druge strane, u Crnoj Gori i Bosni postoji šifra, pa studenti i studentkinje diplomci na ovom smeru nemaju problem sa kojim se susreću akademci kikindskog fakulteta. 

Sa ovim diplomama BIRO VAM ne gine!

Oni kažu da su pravili proteste, slali dopise Ministarstvu prosvete, ali da odgovor nisu dobili. Spomenuli su, takođe, takozvane zamenske smerove na birou preko kojih prijave studenta sa stručnom spremom koja je približna tradicionalnom smeru, na primer profesionalni igrač, baletan i slično.

Postoje čak i specijalističke studije

Visoka škola za obrazovanje vaspitača u Kikindi ima oko 500 studenata. Pored smera vaspitač za tradicionalne igre, ovde se obrazuju i medicinske sestre-vaspitači, vaspitači predškolske dece, a studentima se nudi i program specijalističkih studija.

Šta kažu studenti?

- Iako naša šifra delatnosti diplomiranog vaspitača za tradicionalnu igru još uvek nije uvrštena u ostala zvanja, niti je prošla zakonsku proceduru priznanja zvanja, nadam se da ce se u skorijoj budućnosti nešto promeniti - rekla je diplomirani strukovni vaspitač tradicionalnih igara, Marija Vukoslavčević, za naš portal. 

Ona je dodala da se nada da će jednog dana zvanje i diploma koju je stekla kao studentkinja prve generacije pomenutog odseka u Kikindi koristiti, da će se priznati i da će u "kulturno-umetničkim društvima raditi školovaniji kadar, u vidu rada predavača za predmet narodna tradicija, koji je jos uvek izborni predmet". 

folklor
Foto: Profimedia

Studentikinja treće - završne godine ovog kikindskog smera, Mroslava Milosavljević, rekla je za portal SrbijaDanas.com da je dobro to što kada završe specijalisticke studije, "ekvivalentni su svakom fakultetu osnovih studija i da imaju isti stepen".

Proverili smo da li Beograđani ZAISTA ne ustaju trudnicama!

- Sigurno je da neću moći da budem stalno zaposlena kao koreograf ili šef ansambla nakon fakulteta, ali smatram da nisam promašila fakultet, jer vidim sebe kao igrača, pevača i etnokoreologa. Mnogo sam radila na sebi, nadogradila se i prikupila izuzetnu građu i materijal za rad - kaže ona. 

Sa druge strane, neki studenti tvrde da ne bi upisali ovaj smer da su na početku znali za ovu situaciju, bez obzira na ljubav prema folklornom pevanju i igranju. Neki su, kažu, saznali za to na polovini svog studiranja.

Visoka škola strukovnih studija za obrazovanje vaspitača u Kikindi, osnovana je 1954. godine kao Škola za vaspitače, koja je tokom vremena promenila naziv u Pedagoška akademija. Od 1980. godine studenti su pri upisu mogli da se opredele između dva smera – za nastavnike razredne nastave (učitelji) i vaspitače u predškolskim ustanovama.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 1 Pogledaj sve komentare
lala's picture

lala

I, obrni okreni, ništa. Okreće se ista priča već godinama. Akreditacija postoji, studenti postoje, završavaju smer, ali posle mogu da se " slikaju ". Ko je zakazao ??? Zakazala je na prvom mestu škola, odnosno direktor škole, odnosno profesori, koji nisu završili započeto. Studenti treba da tuže školu zbog obmanjivanja. NEpostojeći smer završavaju i bacaju 3 godine života.

0 | 0

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Slaba kiša
1 Beograd