fbpx
Skip to main content
zanoktice

CRVENA UZBUNA: Ako vidite OVO na svojim noktima, pod HITNO posetite lekara

Foto: Profimedia
Ako ste se ikada pitali šta predstavljaju bele tačkice na noktima, evo odgovora.

Većina belih tačkica ili mrlja uzrokovane su mehurićima vazduha ispod noktiju.

Bele mrlje koje se zovu leukonychia mogu da se pojave u nekoliko uzoraka. Obično se javljaju zbog manje povrede na bazi noktiju.

Mogu biti i nasledne, ali u nekim situacijama mogu ukazivati na medicinske probleme.

Tako vas vaši nokti alarmirajui kako je vreme da posetite lekara. Bele mrlje na noktima mogu ukazivati i na bradavice i gljivice (onihomikoza) ili na psorijazu i ekceme koji mogu uticati i na nokte. Bele mrlje na noktima mogu biti jedan od nekoliko znakova bolesti sarkoidoze koja zahvata kožu, pluća i druge organe. Kada je nokat mekan i ima bele mrljice, to je stanje poznato kao Plamerov nokat, što može da uputi na hipertireozu.

Što se crta nalazi niže na noktu, to je bolest novija.

Nokti
Foto: Profimedia/ilustracija

Pojava horizontalne bele crte preko cele površine nokta može da ukaže na srčani zastoj, Hodžkinovu bolest, malariju, pa čak i gubu.

Ako primetite dve bele vodoravne uske pruge na jednom ili više noktiju, to je znak hipoalbuminemije, sniženog nivoa belančevine albumina u krvi. Taj poremećaj i te crte može izazvati nekoliko akutnih i hroničnih zdravstvenih stanja, a to su, između ostalog, bolest bubrega, ciroza jetre, srčani zastoj i nepravilna ishrana. Ali, ne brinite, u većini slučajeva te crte su upalna reakcija na infekciju ili povredu.

Nemojte ignorisati promene na noktima jer su one povezane sa zdravljem i više nego što mislite. Često proveravajte njihovo stanje i time na vreme zaštitite svoje zdravlje.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD zdravlje

SD vesti

SD astro

SD lepota

SD porodica

SD sex

Vremenska prognoza
Slaba kiša
19 Beograd