fbpx
Skip to main content
Mačka sa različitom bojom očiju

ČUDA PRIRODE: Evo zašto neke mačke imaju različitu boju očiju (VIDEO)

Foto: Youtube PrintscreenWiz Science™
Vrste mačaka koje češće imaju različitu boju očiju su turska angora, sfinga, persijska, orijentalna kratkodlaka, japanski bobtejl i kao mani.

Mačke sa različitom bojom očiju obično imaju jedno plavo, a drugo zeleno, žuto ili braon oko. Ovo je mačji oblik kompletne heterohromije, stanja koje se javlja i u nekim drugim životinjama. Ono obično nastaje kod belih mačaka, ali se u ređim slučajevima javlja i kod "obojenih" mačaka, pod uslovom da imaju gen za belu boju krzna.

Neobična kombinacija boja očiju se javlja zbog toga što "beli" gen sprečava granule melanina da stignu do jednog oka tokom razvoja mačke. Stanje se retko javlja kod mačaka kojima nedostaje i dominantni beli gen i gen za belu boju krzna.

Kao i kod nekih drugih novorođenih sisara, sve mace su plavooke kao mladunčad i to se može promeniti tokom odrastanja. Boja "različitog" oka se menja u periodu od nekoliko mesecu, na primer od plave do zelene do žute, sve dok ne dostigne svoju predodređenu boju.

Vrste mačaka koje češće imaju različitu boju očiju su turska angora, sfinga, persijska, orijentalna kratkodlaka, japanski bobtejl i kao mani.

Objasnila psu da će dobiti "sestricu", njegova reakcija će vas ODUŠEVITI! (VIDEO)

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD ljubimci

SD zanimljivosti

SD uvrnuto

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
14 Beograd