fbpx
Skip to main content
Ivana Buha

ČUME HOĆE DA JE UNIŠTI! Optužio suprugu da je umešana u atentat na advokata Zreleca!

Foto: Srbija Danas
- Dva dana pre nego što su pucali na Zreleca došao je sav srećan kod mene u zatvor i rekao "Ljubiša, razvalili smo ih''.

U Trećem osnovnom sudu u Beogradu danas je počelo suđenje nekadašnjem svedoku saradniku Ljubiši Buhi Čumetu (51) za četiri krivična dela, ali se na suđenju govorilo najmanje o tim delima, a više o porodičnim razmiricama između Buhe i njegove supruge Ivane Tulović i njihovim međusobnim sumnjama.

Za šta je sve optužen Buha?

Buha, bivši svedok saradnik u procesima protiv "Zemunskog klana" i za ubistvo premijera Zorana Ðinđića, sada se nalazi u pritvoru i optužen je zbog sumnje da je supruzi, koja ga je i prijavila policiji, poklonio ukradeni "ferari spajder" sa "prekucanim" brojevima na šasiji, vredan oko 150.000 evra, a da mu je u tome pomogao vlasnik auto-servisa "Vest" iz Surčina Stevan Petošević.

Buha se takođe i za ugrožavanje sigurnosti supruge i pripadnika policije koji je u njenom obezbeđenju Milana Ljubenovića, kao i da je ometao istragu prikrivanjem dokaza i uticajem na svedoke.

Mediji koji su pratili današnje suđenje preneli su da je Buha rekao je da sumnja da je nedavni napad vatrenim oružjem na advokata Vladimira Zreleca, koji je jedan od njegovih branilaca, pokušan jer je dva dana pre toga vrhu Ministarstva unutrašnjih poslova poslao dopis o saznanju da Ivana Buha nema pravo na obezbeđenje.

- Dva dana pre nego što su pucali na Zreleca došao je sav srećan kod mene u zatvor i rekao ''Ljubiša, razvalili smo ih''. Rekao mi je da ima velikih problema. Posle smo videli šta se desilo. Upucan je nekoliko ulica dalje od mesta gde živi Ivana Tulović na Vračaru - ispricao je Buha.

Prethodno su Tulovićeva i Ljubenović tražili da se isključi javnost sa suđenja zbog, kako su naveli, "lične sramote koja će biti izneta na suđenju", što je sudija Siniša Babić odbio, jer taj proces nije u domenu porodičnog prava.

Buha je suprugu optužio da je u ljubavnoj vezi sa Ljubenovićem i požalio se sudiji da je "jedini u sudskoj praksi kome je za dela za koja se plaća oportunitet određen pritvor posle zatvorske kazne koju je odležao".

- Navodno sam ugrozio sigurnost čoveka koji je završio sve moguće obuke u MUP-u i koji je to prijavio posle sedam meseci. Jedino se uzdam da ćete mi pošteno suditi i u skladu sa zakonom - rekao je Buha.

Govoreći o optužnici, Buha je rekao da ju je razumeo tekstualno, ali da smisao optužnice razume samo tužilac jer je, kako je naveo, iskonstruisana od strane "na žalost, još uvek zakonite supruge".

Čume je odbacio krivicu za dela za koja se tereti i više puta ponovio da je "privatno uhapšen"

Takođe je podneo sudu obimnu dokumentaciju telefonskih listinga i mejlova Ivane Tulović koji, prema njegovim rečima, dokazuju da ga je varala i kada nisu bili u svađi.

Ivana Buha
Foto: Srbija Danas

Šta kaže Ivana?

Ivana Tulović je pred sudom navela da Buha i od ovog suđenja pravi cirkus, te da ne želi da se medijski "razvlači", jer je medijski "lincovana".

Buhini advokati predložili su da se na suđenju sasluša dvadesetak svedoka, uključujući i pevacicu Miru Škorić koja je podnela krivičnu prijavu protiv Ivane Tulović zbog iznude 20.000 evra.

Buha je prema optužnici, kupio kradenog "ferarija" od nepoznatog prodavca za 25.000 i tražio od Petoševića da zameni švajcarske tablice za sirijske i prekuca broj motora i šasije. Takođe i da je iz zatvora supruzi upućivao pretnje tražeći od nje da povuče iskaz kojim ga optužuje.

Na teret mu se stavlja pet krivičnih dela: falsifikovanje, prikrivanje, ugrožavanje sigurnosti i sprečavanje i ometanje dokazivanja, a tužilaštvo je predložilo sudu da Buhu osudi na šest i po godina zatvora.

Petošević se tereti za krivično delo posebni slučajevi falsifikovanja isprava.

Buha je početkom novembra odslužio kaznu od godinu dana zatvora na koju je osuđen u skladu nagodbomn sa tužilaštvom, pošto je priznao da je 3. oktobra 2014. pretio dvojici članova obezbeđenja svoje supruge, kao i da je 8. novembra nakon svađe sa suprugom napao istu dvojicu članova njenog obezbeđenja.

Međutim zbog nove optužnice, iz zatovra u Padinskoj skeli 1. novembra je prebačen u pritvor Okružnog zatvora u Beogradu.

Njegova još zakonita supruga je letos održala konferenciju za novinare na kojoj ga je optužila za niz krivičnih dela, među kojima i za umešanost u više ubistava. 

Buha je bio svedok saradnik u procesu koji se vodio protiv "Zemunskog klana" kao i u procesu za ubistvo premijera Zorana Ðinđića. 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
28 Beograd