fbpx
Skip to main content
Vazduh u konzervi

KOD NJIH SE VAZDUH PAKUJE U KONZERVE: 15 neverovatnih činjenica o Kini

Foto: Youtube Printscreen/Euronews
Ako ste mislili da su "najvažniju sporednu stvar" na svetu izmislili Englezi, grdno ste se prevarili...

1) Sladoled je izmišljen u Kini oko 2000. godine pre nove ere. Prvi sladoled bio je mešavina mleka i pirinča pakovana u snegu.

2) Uprkos svojoj veličini, Kina se nalazi u samo jednoj vremenskoj zoni.

3) Briga o zagađenju u kineskim gradovima je inspirisala proizvodnju "konzervi svežeg vazduha", koje se prodaju po pet juana za konzervu. Ima više vrsta: "Čisti tibetanski" vazduh, "Revolucionarni Jahan" i "Tajvanski postindustrijski".

4) Kečap je originalno nastao u Kini, kao sos za ribu u turšiji pod nazivom Ke - tsiap.

5) Kini se široko pripisuje pronalazak fudbala u 2. i 3. veku pre nove ere. Za Linzi, glavni grad drevne kineske države Ki, kaže se da je rodno mesto igre "Cuju" - udarac lopte nogom.

6) Postoji više hrišćana u Kini (oko 54 miliona) nego u Italiji (47 miliona) i Kina je na putu da postane dom najveće hrišćanske populacije na svetu.

7) Stopa konzumacije pasa u Kini je u padu: većina Kineza sada želi mačke i pse kao kućne ljubimce. Ali zmije ostaju vrlo popularni delikates.

Pas jede kreker
Foto: Profimedia

8) Broj trinaest često izostaje iz hotela i poslovnih objekata, dok su registarske tablice i telefonski brojevi često lišeni broja četiri. Sujeverje i numerologija su itekako prisutni u kineskoj kulturi.

9) Kineskinja se prilikom venčanja tradicionalno daje u svečano crvenoj boji – koja je u Kini srećna boja. Bela simbolizuje smrt.

10) Kinezi su pod pritiskom da smanje korišćenje štapića kako bi se sačuvali resursi planete. Oko 80 milijardi setova štapića se proizvede godišnje.

11) Svaka peta osoba na svetu je Kinez.

Kinez uživa u piću
Foto: Profimedia

12) Papir je izmišljen u Kini, a prvi pokušaji da se napravi od konoplje datiraju još od 206. god. pre nove ere, u zapadnoj Han provinciji. Podaci pokazuju da je 105. godine metoda poboljšana mrvljenjem kora jedne vrste duda.

13) Mehanički sat je još jedan veliki kineski izum, iako je prototip bio visok čak 30 metara. Osmislio ga je monah po imenu Ne Sunga 723. godine nove ere.

14) Građani Hong Konga dobijaju slobodan dan sa posla tokom Ching Ming festivala. Tada čiste grobove predaka, a grad organizje autobuse za prevoz do groblja jer bukvalno celi gradovi se u jednom danu presele do udaljenih mesta na kojima se groblja nalaze. 

15) Kinezi tokom jednog dana pojedu oko 1,7 miliona svinja.

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Slaba kiša
7 Beograd