fbpx
Skip to main content
Izraelski antiraketni sistem "Gvozdena kupola"

Da li je Izraelcima ''Gvozdena kupola'' dovoljna za miran san? (VIDEO, FOTO)

Foto: Beta
''Gvozdena kupola'' predstavlja mehanizam zaštite u koji su uloženi milioni dolara i koji predstavlja nadu Izraelaca da će biti zaštićeni od raketnih napada. Koliko je, međutim, ovaj protivraketni sistem funkcionalan?

''Gvozdena kupola'' je izraelski protivraketni odbrambeni sistem koji je u rad pušten 27. marta 2011. godine u blizini grada Biršebe.

Karakteristike Gvozdene kupole:
1. Vertikalno lansirajući presretači
2. Visokoefikasna bojeva glava
3. Pokretljiv uređaj za lansiranje
4. Integracija sa raznovrsnim radarom i sistemom za detekciju

Ideja o raketnom sistemu kratkog dometa se u vojnim krugovima pojavljuje još tokom devedesetih godina, a američki vojni zvaničnici su ovakav poduhvat unapred osudili na propast. Međutim, potreba za ovakvim sistemom je bila više nego opravdana s obzirom na sukobe Izraela i palestinskih snaga.

Na konstruisanju sistema se počelo 2005. godine i od tada kompanija Rafael koja je radila na zaštitom sistemu i Izrael ulažu milione dolara u njegov razvoj. Značajnu sumu novca u ovaj projekat su uložile i SAD.

Na slici je prikazan način funkcionisanja ''Gvozdene kupole'':

Način funkcionisanja odbrambenog sistema ''Gvozdena kupola''
Foto: SD/ilustracija

Prednosti Gvozdene kupole:
1. Isplativo rešenje
2. Operacije za dan, noć i sve vremenske uslove
3. Uspešno nošenje sa velikim brojem istovremeno ispaljenih pretnji
4. Efektivna diskriminacija i obračunavanje sa pretnjama
5. Visok procenat uspešnosti
6. Smanjena koleteralna oštećenja u zaštićenim područjima

Sistem ''Gvozdena kupola'' važi za jedan od najefikasnijih sistema odbrane od projektila kratkih dometa. Prema podacima potrebna je samo jedna sekunda od ispaljivanja projektila da bi sistem odreagovao.
Sistem predstavlja najobuhvatnije odbrambeno rešenje jer ima dejstvo širokog spektra i  funkcionalan je u svim vremenskim uslovima.

Izraelski zvaničnici su saopštili da je taj sistem pogodio 84 odsto meta tokom osmodnevnog sukoba s Hamasom u pojasu Gaze novembra 2012. godine.

Međutim, američki stručnjak za protivraketnu odbranu Teodor Postol prošle godine je izneo stav da bi uspešnost ovog sistema mogla biti tek 5 do 10 odsto, ističući  da izraelska vojska nije dala nikakve dokaze svojih tvrdnji o uspešnosti sistema.

Kako pokazuju statistički podaci koji kruže izraelskim sajtovima, situacija nije baš najsjajnija i veliki broj raketa,  uprkos ogromnom ulaganju u ''Gvozdenu kupolu'' i nadama koje stanovništvo u ovaj sistem ulaže, završi na teritoriji Izraela.

Grafikon broja projektila usmerenih ka Izraelu
Foto: SD/ilustracija

Pogledajte ''Gvozdenu kupolu'' na delu:

 

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD svet

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
12 Beograd