Skip to main content
Stardot baterija

Da li je moguće napuniti bateriju za 30 sekundi?

Veliki proizvođači odavno pokušavaju da reše problem autonomije korišćenja mobilnih uređaja na dva načina. Jedan krak istraživanja ide u pravcu bežičnog napajanja, a drugi je fokusiran na brzo punjenje baterije.

Izgleda da je mali start-up iz Izraela, Storedot, napravio revolucionarni pomak na ovom polju jer su nedavno predstavili bateriju koja može da se napuni za 30 sekundi. Jedini problem je veličina, pošto ima dimenzije omanje cigle. Doduše tim iz Storedota tvrdi da smanjivanje dimenzija neće biti problem, te da će ova vrsta baterije biti dostupna za komercijalnu upotrebu već 2016 godine.

Ova tehnologija je demonstrirana pre nekoliko dana tokom Microsoftove konferencije Think Next, koja se održala u Tel Avivu. Kao što možete videti na klipu, punjač je napunio bateriju za nepunih 30 sekundi.

Izgleda da veliki broj kompanija deli optimizam razvojnog tima, a Storedot je prošle godine dobio investiciju od 6 miliona dolara, namenjenu razvoju ove tehnologije.


 

Za razliku od klasičnih, u kojima se nalaze litijum-jonske ćelije, baterija ovde struju skladišti u organskom materijalu, tj. u kristalima koji su izgrađeni od aminokiselina. Ova jedinjenja su otkrivena slučajno, tokom istraživanja Alchajmerove bolesti koja su sprovedena na Univerzitetu Tel Aviv.

 

 

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

Vremenska prognoza
Clear sky
18 Beograd