fbpx
Skip to main content
Devojka pije vodu iz flašice

Da li je voda iz zagrejane plastične flaše OPASNA PO ZDRAVLJE?

Foto: Profimedia
Možda vam ne bi palo na pamet da može da šteti, ali naučnici su se temeljno posvetili ovom pitanju.

Naučnici sa Univerziteta Nanjing u Kini i Univerziteta Florida istražili su koliko je opasno piti flaširanu vodu iz boce koja se zagrejala. Kako bi došli do odgovora, postavili su 16 brendova vode, koji se prodaju u Kini, na tri temperature od 4 stepena, 15 i 70 stepeni, imitirajući temperaturu frižidera, sobnu temperaturu i vrućinu koja nastaje u npr. autu tokom letnjih meseci.

Autorka studije je Lena Ma, a istraživanje je provedeno kako bi se razjasnilo ima li istine u strahovima da plastika u vodu ispušta materije koje bi mogle naškoditi zdravlju. Boce su čuvali i posmatrali tokom dužeg vremenskog perioda, a merili su koncentraciju antimona i bisfenola A i to nakon perioda od nedelju dana, dve sedmice i četiri sedmice.

Dečko pije vodu
Foto: Profimedia

Antimon je metal koji se povezuje s bolestima pluća, srca i gastrointestinalnim bolestima, prema studiji sprovedenoj 2009. godine te se navodi kao "mogući kancerogen". Bisfenol A je hemikalija koja u telu može oponašati estrogen. U Americi je zabranjena njegova upotreba u izradi plastičnih bočica za hranjenje djece kao i bočica za sirupe.

Istraživači su izmerili kako je s protokom vremena i s povećanjem temperature kojima su boce bile izložene rasla koncentracija antimona. Pri temperaturi od 25 stepeni koncentracija antimona čak je dvostruko porasla. Koncentracija bisfenola porasla je samo u bocama tri proizvođača, ali i dalje nije reč o nivoima koje bi zvonile na uzbunu.

Ipak, Ma ističe kako je sama prisutnost bisfenola u flaširanoj vodi misterija za sebe.

- Ako ćemo teoretski, plastika ne bi uopšte smela sadržavati bisfenol. Mada je moguće da se bisfenol pronađe u tragovima ako proizvođači koriste recikliranu plastiku - rekla je Ma za Yahoo.Health.

Pri temperaturi od 70 stepeni, znači ako biste ostavili bocu u zagrejanom autu, koncentracija antimona stalno se povećavala u odnosu na one boce "iz frižidera".

Najveća izmerena koncentracija bila je 0.00026 miligrama po litri vode, što je još uvek niže od dozvoljene granice od 0.0006 miligrama koja je dopuštena U SAD-u, dok su u Japanu granice rigoroznije.

U najgorem scenariju, pretnju za zdravlje predstavljalo bi da svaki dan "popijete" 0.0004 mg antimona po kilogramu telesne težine. Deca su tu posebno ugrožena. 

Istraživači navode da u obzir treba uzeti i kako kalcijum, koji se pronalazi u flaširanoj mineralnoj vodi, potpomaže ispuštanje antimona. 

Studija navodi kako se zdravstveni rizici uzrokovani ispuštanjem antimona u PET ambalaži -  podcenjuju.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD zdravlje

SD vesti

SD astro

SD lepota

SD porodica

SD sex

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
11 Beograd

Korona skener

Korona virus COVID-19