fbpx
Skip to main content
Muškarac i žena

Da li ste se nekada pitali ZAŠTO vam se neko dopada? ODGOVOR JE STIGAO!

Foto: Profimedia
Kad god nam se dopadne neka osoba od koje bismo se rado klonili (znamo mi dobro te opasne tipove, one na koje su nas roditelji upozoravali), zapitamo se šta li nas to privlači kod njih.

Neko nije vaš tip, ali ne možete oka da odvojite od njega? Nije vam jasno šta vas toliko vuče i pitate se da li ste poludeli ili vam se ukus postepeno menja...

Ne brigajte, biolozi su pronašli odgovore. Tačnije, pronašli su pet tipično bioloških razloga zbog kojih vam se neko dopada.

Zgodan muškarac pije kafu
Foto: Instagram/menandcoffee

Nizak oksidativni stres

Šta god to bilo, a? Da, sudeći po istraživanjima, muškarci koji se ženama najviše dopadaju imaju najniži nivo markera tog oksidativnog stresa. Dokazano je da muškarci sa simetričnijim telima imaju niži nivo tog stresa i da su atraktivniji ženama.

Kratke noge!

Da stvar bude još čudnija – dužina nogu je veoma neobičan parametar. Muškarci vole žene sa dužim nogama, dok lepši pol voli da je kod muškarca torzo dužine nogu.

Nesebično, altruističko ponašanje

Nova istraživanja pronašla su genetski dokaz da ovakvo ponašanje evoluiralo jer je to bio jedan od kvaliteta koje su naši preci tražili pri sparivanju. Rezultati ukazuju da su, u našoj evolucionoj prošlosti, jaku prednost pri parenju imali oni koji su bili altruistički nastrojeni.

Ožiljci na licu

Žene smatraju da su muškarci sa ožiljcima veoma privlačni. Uz to, ako se jasno vidi da je ožiljak posledica nekog besnog konflikta – dame smatraju da je takav muškarac pogodniji za kraće veze.

Savršen indeks telesne mase

Ženama se najviše dopadaju muška tela čiji je BMI (indeks telesne mase) baš 20,85! Istraživači to objašnjavaju tako što žene vide takve muškarce kao odraz dobrog zdravlja i zdrav reproduktivni potencijal. Studija Univerziteta u Kaliforniji dokazala je da su žene sa širim kukovima bolje prošle testove inteligencije – kao i njihova deca.

Muškarac igra bilijar
Foto: Profimedia

Prema tome, kada se sledeći put zapitate šta li vam se kod tog blesana dopalo, znajte – ili ima simetrično telo ili je dobrog zdravlja i pride nesebičan čovek. Možda uz to ima ožiljke i kratke noge, te vam se sviđa iako nije "vaš tip".

 

Vremenska prognoza
Clear sky
-2 Beograd