fbpx
Skip to main content
tuširanje

Da li ste znali da pogrešno pranje vagine može izazvati vanmateričnu trudnoću i ožiljke

Foto: Profimedia
Naučite da perete vaginu na pravilan način.

Smatrate li da vaša vagina može sama da se očisti i da joj ne treba neka posebna pomoć? Dr Dženifer Gunter vaginu upoređuje sa "rernom koja se sama od sebe čisti", a ženski polni organ je bogat dobrim bakterijama tzv. laktobacilima koje rade na tome da u intimnoj zoni sve bude čisto. 

"Mnoge od vas koriste razne hemikalije, što je pogrešan potez, jer one sprečavaju zdravim bakterijama patogenima da se razvijaju, jer sadrže toksične supstance", ističe Dženifer.

tuširanje
Foto: Profimedia

Gvinet Paltrou je pomenula još jednu praksu koju mnoge žene praktikuju – parenje vagine. Čišćenje samo vrelom vodom je posebno štetno za vašu matericu. Povremeno pranje ispod pojasa je svakako neophodno, ali ono treba da podrazumeva isključivo upotrebu obične mlake vode, bez upotrebe sapuna, kupki i ostalih veštačkih supstanci. Dovoljne su samo vaše ruke.

"Sapun dolazi u obzir samo kada se tuširate posle seksualnog odnosa, ali u tom slučaju budite oprezni sa sastojcima sapuna i tada ne bi trebalo vaginu prati više od jednom dnevno ", objašnjava Dženifer i dodaje da su najbolji glicerinski sapuni. Pošto je vaša koža "tamo dole" vrlo osetljiva, svi ostali sapuni sa jakim sastojcima skidaju prve slojeve kože i izazivaju iritaciju. Loša pH vrednost je pokazatelj da ste upotrebom raznih hemikalija poremetili balans laktobacila.

Sam proces ispiranja kupke sa intimnog predela može izazvati infekcije koje kao posledice ostavljaju ožiljke, vanmateričnu trudnoću i neplodnost. Korišćenjem ovih proizvoda, bićete podložniji polno prenosivim bolestima.

Znajući ove činjenice, znate šta vam je činiti čim uđete u tuš kabinu – mlaka voda, vaše ruke i u pomenutim situacijama sapun, sasvim su dovoljni. Važno je napomenuti da ako ipak imate neke od ovih zdravstvenih problema, a perete vašu vaginu kao što bi trebalo, obavezno posetite lekara. 

 

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD zdravlje

SD vesti

SD astro

SD lepota

SD porodica

SD sex

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
13 Beograd