Skip to main content
Ivica Dačić

Dačić: Srbija ne priznaje nezavisnost Kosova, ali želi dijalog

Foto: Beta
BEOGRAD - Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić priredio je danas prijem za diplomatski kor povodom stupanja na dužnost i poručio da Srbija ne priznaje nezavisnost Kosova, ali da je opredeljena za pregovore i da će sva otvorena pitanja biti rešavana kroz dijalog pod okriljem EU.

Obraćajući se članovima diplomatskog kora, Dačić je rekao da su politički prioriteti nove Vlade Srbije nastavak procesa evrointegracija, nastavak dijaloga Beograda i Prištine uz sprovođenje do sada dogovorenog, unapređenje odnosa sa susedima i ukupne regionalne saradnje, ekonomski oporavak zemlje i nastavak značajnih unutrašnjih reformi.

Prema njegovim rečima, u svim institucijama Vlade Srbije odvijaju se intenzivne pripreme za pregovore sa EU.

"Što se tiče Kosova i Metohije, Srbija se potpisivanjem Briselskog sporazuma jasno opredelila za put mira, saradnje i pregovora i čvrsto je rešena da se razgovori sa Prištinom nastave, kao i primena dosadašnjih dogovora, time demonstrirajući da smo pouzdan i siguran partner. Srbija ne priznaje KiM kao nezavisnu državu, a rešenje za svako otvoreno pitanje tražiće se u okviru dijaloga pod okriljem EU", rekao je Dačić.

On je naveo da, iako je članstvo u EU naš strateški cilj, Srbija želi da razvija svestrane odnose i saradnju sa svim zemljama, naročito sa tradicionalnim prijateljima.

"Posebna pažnja biće posvećena ekonomskoj diplomatiji, intenziviranju ekonomskih odnosa sa drugim zemljama, u cilju što efikasnijeg doprinosa naše diplomatske mreže naporima Vlade Srbije u pravcu prevazilaženja aktuelne finansijske i ekonomske krize", istakao je.

Dačić je, takođe, podsetio da Srbija učestvuje u svim vidovima multilateralne saradnje, te da aktivno učestvuje u radu UN i drugih međunarodnih organizacija, čime potvrđuje svoju posvećenost izgradnji stabilnosti i poverenja u međunarodnoj zajednici.
+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD info

SD kosovo

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
24 Beograd