fbpx
Skip to main content
Rolna filma

"Dan domaćeg filma"

BEOGRAD - Program "DDF - Dan domaćeg filma", u organizaciji udruženja Filmkultura, počinje danas u Beogradu, a održavaće se u još deset gradova širom Srbije.

U Dvorani kulturnog centra Beograda u 13 sati biće prikazan dugometražni dokumentarac "Cinema komunisto" autorke Mile Turajlić.

Svake prve subote u mesecu u narednih godinu dana prikazivaće se dokumentarna ostvarenja domaćih autora, a ulaz je slobodan.

Isti program održavaće se u još deset gradova u Srbiji, takođe početkom meseca. Posle projekcija biće organizovani razgovori sa rediteljem ili nekim od članova autorske ekipe.

Realizacija je počela 2. aprila u Nišu. Na ukupno 12 večeri 11 dugometražnih dokumentaraca i tri kratka videće i publika u Novom Sadu, Šapcu, Pančevu, Smederevu, Negotinu, Vrnjačkoj Banji, Gornjem Milanovcu, Leskovcu i Arilju.

Uz "Cinema komunisto" odabrani su "Run for life" Mladena Matičevića, "Zvezda je rođena" Vanje Kovačević, "Doviđenja, kako ste" Borisa Mitića, "Drugi susret" Željka Mirkovića, "Žućko - priča o Radivoju Koraću" Gordana Matića, "Biba Struja" Dušana Šaponje i Dušana Čavića, "Kavijar konekšn" Dragana Nikolića, "Kosma" Sonje Blagojević, "Alebertov put" Predraga Bambića, "Stara škola kapitalizma" Želimira Žilnika.

Zajedničku projekciju imaće kratkometražni "Tačka prekida" Igora M. Toholja, "Sumnje i tajne" Želimira Gvardiola i "Yugo" Mine Ðukić.

"DDF" je program posvećen promociji domaćeg filmskog stvaralaštva, kroz besplatne projekcije dokumentaraca čiju je proizvodnju pomogao Filmski centar Srbije (FCS).
To su filmovi koji nisu imali široku bioskopsku distribuciju, a zaslužuju da budu viđeni od strane što brojnije publike.
Inicijativu je pokrenuo Filmski centar Srbije u saradnji sa Filmkulturom, posvećenom edukaciji u oblasti audiovizuelne kulture i umetnosti, sa ciljem obrazovanja i stimulacije kritičkog mišljenja.

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD događaji

SD citati

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
21 Beograd