fbpx
Skip to main content
Skupština Srbije

Danas o amandmanima na rebalans budžeta 

Foto: Profimedia
BEOGRAD - Poslanici Skupštine Srbije razmatraće 70 amandmana, koliko je podneto na predlog zakona o rebalansu budžeta i prateće zakone, a po okončanoj raspravi će se izjasniti o tim propisima.

Glasaće se o rebalansu budžeta i predloženim odlukama o davanju saglasnosti na Odluku o izmenama i dopunama Finansijskog plana Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje za 2014. godinu, zatim na Odluku o izmenama Finansijskog plana Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje za 2014. godinu, na Odluku o izmenama Finansijskog plana Nacionalne službe za zapošljavanje.

Takođe, tu je i Predlog odluke o davanju saglasnosti na Odluku o izmenama Finansijskog plana Fonda za socijalno osiguranje vojnih osiguranika za 2014. godinu.

Poslanici će glasati i o Predlogu zakona o privremenom uređivanju osnovica za obračun i isplatu plata, odnosno zarada i drugih stalnih primanja kod korisnika javnih sredstava, zatim Predlogu zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija, kao i o Predlogu izmena Zakona o Centralnom registru obaveznog socijalnog osiguranja.

Dušan Vujović
Foto: Youtube Printscreen

Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je tokom načelne rasprave u parlamentu da Srbiji ne preti bankrot niti nelikvidnost i da se rebalans budžeta donosi da bi se postavile osnove reformi. "Ovaj rebalans uvodi kljucni element buducih reformi, a to je smanjivanje rashoda", rekao je Vujović.

Pred kraj rasprave u petak, koja je trajala 12 sati, Vujović je rekao da se u rebalansu išlo na najmanja moguća smanjenja penzija i plata u javnom sektoru.

On je naveo da bi mogli da smanjujemo plate samo bogatima da su one visoke kao u Švedskoj, a ovako, svi moramo da podnesemo teret.

Premijer Aleksandar Vučić je rekao da Srbija ima makroekonomsku stabilnost, a da je mere fiskalne konsolidacije vlada preduzela zarad bolje buducnosti, jer bismo u suprotom do bankrotstva stigli najkasnije do pocetka 2017. godine.

Aleksandar Vučić
Foto: Tanjug

Vučić je u parlamentu rekao da nisu u pravu oni koji tvrde da Srbija nema makroekonomsku stabilnost, da su, naprotiv, devizne rezerve gotovo 11 miijardi, a da je istovremeno i inflacija u padu, kao i nezaposlenost. "Svuda u svetu hvale mere koje preduzimamo i cilju fiskalne konsolidacije", dodao je Vučić.

Predlog rebalansa budžeta, podržaće, prema najavama, poslanici vladajuće koalicije, pored SNS i SVM, SPO, Nove Srbije, JS, SDPS, PUPS i SPS.

Pogledajte i:
REBALANS BUDŽETA - Koje su opcije u igri?
Danas rasprava o rebalansu budžeta
Ekonomisti o rebalansu budžeta: Neophodan!

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
18 Beograd