Skip to main content
hrana

Danas slavimo Svetski dan hrane

Foto: Profimedia
Ovogodišnjim sloganom "Brini o zemlji, nahrani svet", pokušavamo da osvestimo javnost i sprečimo glad.

Svetski dan hrane i hleba obeležava se 16. oktobra u svim krajevima sveta, a ovaj dan je prvi put u kalendaru zabeležen 1945. godine i to na inicijativu Ujedinjenih nacija. Ove godine, Srbija ovaj praznik slavi pod sloganom "Brini o zemlji, nahrani svet", uz podršku Ministarstva zdravlja.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je odredila ciljeve Svetskog dana hrane i hleba, a oni su:

- Promovisanje porodične poljoprivrede koja se oslanja na porodični rad (šumarstvo, ribolov, stočarstvo);
- Podsticanje učešća seoskog stanovništva, naročito žena u odlukama i aktivnostima koji utiču na njihove životne uslove;
- Podsticanje proizvodnje hrane i stimulisanje nacionalnih, bilateralnih i nevladinih napora u tom cilju;
- Povećanju svesti javnosti o problemu gladi u svetu.

Oktobar se inače smatra mesecom pravilne ishrane. Svetski dan hrane i hleba se prvi put u našoj zemlji proslavio 2001. godine. Praznik je usmeren na jačanje kapaciteta za unapređenje ishrane stanovništva. Statistike pokazuju da u svetu gladuje oko milijardu ljudi, i to ne samo posledica nedostatka prinosa, već i visoke cene namirnica i loše ekonomske situacije usled svetske ekonomske krize.

hleb
Foto: Profimedia

Svetski dan hrane i hleba je prilika da se ukaže na značaj i doprinos različitih kultura svetskoj poljoprivredi i proizvodnji hrane, što pruža mogućnost za obezbeđivanje dovoljne količine hrane za celu svetsku populaciju.

Kada pominjemo hleb, postoje dokazi da je ovo najstarija namirnica napravljena ljudskom rukom, a  datira još 12.000 godina pre Hristovog rođenja. Hleb je odraz kulture življenja, nezamenljiv sastojak u ishrani ljudi širom sveta. Svaki grad, država, nacija ima drugačiji način spremanja hleba, a upoznajući njihove recepte, upoznajete i njihovu kulturu.

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD zdravlje

SD vesti

SD astro

SD lepota

SD porodica

SD sex

Vremenska prognoza
Clear sky
26 Beograd