Skip to main content
Trg Republike

Dani Beograda

BEOGRAD - Godišnja manifestacija "Dani Beograda" održaće se od 16. do 19. aprila, uz niz priredbi, najavljeno je danas.

"Dani Beograda" se obeležavaju povodom dva datuma iz istorije: 16. april 878. godine, kada se u pismu pape Jovana VIII bugarskom knezu Borisu prvi put beleži ime Beograda, i 19. april 1867. godine kada je otomanski komandant Ali Riza-paša ključeve grada simbolično predao knezu Mihailu Obrenoviću, čime je okončana okupacija Beograda, koja je trajala tri i po veka.

Povodom "Dana Beograda" saopštena su imena dobitnika Nagrada grada koje će biti uručene 17. aprila.

Nagradu za književnost dobio je akademik Miroslav Tešić, za filmsko stvaralaštvo Nikola Majdak i Ana Nedeljković, za likovnu umetnost slikar Vladimir Veličković, za društvene nauke Slobodan Žunjić, a za prirodne Milovan Šuvakov i Veljko Dmitrašinović.

Dobitnici Nagrade grada Beograda za stvaralaštvo mladih su Dragan Hranić i ansambl predstave "Čarobno putovanje".

Nagradu "Svetislav Stojanović" za 2013. godinu dobili su vatrogasac Bojan Stanisavljević za iskazanu stručnost i hrabrost u spasavanju devojčice iz stana u požaru i Vatrogasno-spasilačka četa Lazarevac.

Nagradu grada za herojsko delo dobio je dečak Nikola Ranković za organizaciju dobrotvornog rok koncerta 30. novembra 2013. godine, na kojem je sakupljeno 15.000 evra za operaciju i lečenje šestogodišnje Lane Nikolić.
 

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD događaji

SD citati

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
28 Beograd