fbpx
Skip to main content
Ahmet Davutoglu

Davutoglu: U IS ima više Evropljana nego Turaka

Foto: Tanjug
NIKOZIJA - Turski premijer Ahmet Davutoglu oštro je odbacio pisanje zapadnih medija da mnogi njegovi sunarodnici popunjavaju redove Islamske države (IS), ističući da postoji mnogo više onih iz evropskih zemalja koji se prijavljuju u tu ekstremističku grupu nego Turaka.

Davutoglu je, kako prenosi Asošijeted pres, rekao da Turska čini sve da zaustavi odlazak potencijalnih regruta IS. Novi turski premijer je na pres konferenciji na Kipru rekao da je zatražio od evropskih zemalja bližu saradnju radi sprečavanja dolaska u Siriju boraca iz inostranstva. Pritom, kako je rekao turska granica sa Sirijom otvorena je za izbeglice.

Davutoglu, koji je u poseti nepriznatoj "Turskoj Republici Severni Kipar", za jačanje grupa kao što je IS okrivio je "masakre" sirijskih vlasti i spor odgovor sveta na konflikt. Ranije danas "Njujork tajms", pozivajući se na turske zvaničnike i medije, objavio da je Turska jedan od najznačajnijih izvora regrutovanja stranih boraca za IS.

ISIL
Foto: Twitter

Do sada se oko hiljadu Turaka pridružilo toj grupi, a kao razlozi se navode uspešan ideološki pristup IS nezadovoljnim mlađim Turcima, kao i novac koji se pripadnicima grupe isplaćuje. Turski borci kažu da se više identifikuju sa ekstremnim oblikom islama koji praktikuje ta grupa, nego sa turskom vladajućom strankom koja ima korene u umerenijoj formi islama.

List navodi primer Kana, turskog momka (27) koji je iz Ankare otišao u Siriju zajedno sa desetak prijatelja i priključio se borcima IS sa kojima je prošao 15-dnevnu obuku u kampu u sirijskom gradu Raka, koji se smatra štabom ekstremista. Nakon toga je poslat u borbenu jedinicu a ubio je, kako kaže, dvojicu ljudi i učestvovao u jednom javnom pogubljenju. Međutim, tek pošto je jednog čoveka živog sahranio, rečeno mu je da je postao pravi borac IS, navodi američki list.

 

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
14 Beograd