Skip to main content
matursko veče

KO JE KRIV ŠTO SU NAM DECA POSTALA BAHATA? Treba li za maturu zaista 500 evra?

Foto: Profimedia/ilustracija
Izgleda da živimo u vremenu kada skromnost nije vrlina?!

Poslednjih dana glavna društvena tema svakako je proslava mature i poslednji dani škole. Postoje razne informacije kako je za matursko veče potrebna ogromna suma novca, koja prelazi prosečne plate većina roditelja. Da li je to normalno i mora li tako da bude?

Matursko veče svakako je jedno od najbitnijih događaja svakog čoveka, a mladima, u skladu sa njihovim godinama deluje i kao najvažniji. Svi žele da izgledaju što lepše i da se provedu što bolje. Međutim, nekada u tim zahtevima preteraju, ali pitanje je da li je za to kriva okolina, nametnut sistem vrednosti ili jednostavno greške u vaspitanju?

Roditelji jednostavno ne žele da njihovo dete odskače od svoje generacije pa se zato trude da ispune svaku njihovu želju, čak i kada to nije u njihovim mogućnostima.

Međutim, postavlja se pitanje da li sve to mora toliko da košta i nekako se čini da maturanti ranije nisu imali baš toliko zahteva.

Kako kaže psiholog Aleksandra Janković iako je matursko veče uvek bilo nešto važno, pre nije bilo ekskluzivnih restorana već se matura organizovala u školi, šivenje i kupovina haljina jeste bila neka vrsta obaveze, ali se to obavljalo sve u skladu sa mogućnostima, ali se vodilo računa o nekoj jednostavnosti.

Odevne kombinacije kupovale su se u prosečnim buticima ili su se šile kod krojačica, za sminku je u većini slučajeva bila zadužena bliska rođaka, starija sestra, dobra drugarica, jednostavno ona koja je to umela. Mnogo su bile bitnije druge vrednosti od toga šta si obukao i kao si izgledao na maturi. Danas to nije slučaj.

BAZENI SE ZBOG VRUĆINA OTVARAJU RANIJE! Evo kada počinje sezona kupanja i koliko će koštati karte!

- To su vremena kada je skromnost smatrana vrlinom. Danas imamo sve, samo ne primere gde se skromnost smatra vrlinom. Trenutno se vrši socijalni pristisak da neko napravi neko čudo, jednostavno postoji sistem u kojem grupa tera da se svi prilagode da bi bili prihvaćeni - kaže Janković.

Maturanti iz Pirota oduševili humanim gestom!

Pre tri godine, maturanti iz Pirota su učinili nešto neverovatno. Novac namenjen kupovini skupocenih maturskih odela i toaleta preusmerili su Fond Gimnazije kako bi novac otišao mališanima koji su oboleli od najtežih bolesti, a njihove porodice nisu u situaciji da im obezbede novac za skupe operacije, terapije i lekove. Oni su uručili pomoć u iznosu od ukupno 310.000 dinara.

Deca treba da sama da zarade?!

- Uz svo poštovanje, mislim da bi trebali malo da smanjimo doživljaje. U redu je potruditi se da to veče lepo izgledate, ali najbitnije je imati neku meru u tome. Smatram da bi se za takav događaj deca i sama trebala uključiti u organizaciju, odnosno kupovinu onoga što im treba, rekla je Janković i dodala da danas deca jednostavno zahtevaju od roditelja da im priušte sve što žele, a ne pitaju se odakle im.

Kako navodi, deca treba da znaju da zrelost podrazumeva i odgovornost. Samim tim, posle završene srednje škole oni ulaze u svet odraslih, a to podrazumeva da će oni sami uraditi nešto kako bi pomogli ostvarenju onoga što žele.

OVE DIPLOME NEĆE PRIZNAVATI U EVROPI: Ako ste ovde studirali, dobro se zapitajte šta ćete dalje!

Bilo kako bilo, nadamo se da će maturanti svoje večeri provesti lepo, da će ih pamtiti dugo, a takođe im želimo da u svetu odraslih pronađu sebe i svojim uspesima učine ovaj svet još boljim mestom za život.

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
29 Beograd