fbpx
Skip to main content
račun

DELOVI ZARADE KOJI OSTAJU NEPROMENJENI: Prekovremeni rad, regres i prevoz!

Foto: Profimedia
Pored plata većih od 25.000 dinara, linearno umanjenje od 10 odsto primenjuje se i na sve ostale prihode koje zaposleni u javnom sektoru ostvaruju na osnovu rada u nekom nadzornom odboru ili radnoj grupi. I svaki prihod će biti oporezovan pojedinačno, sa 10 odsto na iznos preko 25.000 dinara. Ipak, to se ne odnosi na sve vrste zarade, već samo za stalni iznos.

Osim manjih plata, zaposleni u javnom sektoru i preduzećima od decembra dobijaće i niže naknade za rad u različitim državnim komisijama, odborima, savetima.

Ovoga puta Vlada je rešila da ne pravi izuzetke. Teret štednje snose svi koji rade u preduzećima i institucijama u kojima je država većinski vlasnik. Tako će od 1. novembra manje zarade imati i zaposleni u Narodnoj banci Srbije, akcionarskim društvima ili agencijama.

Dušan Vujović
Foto: Youtube Printscreen

Osim toga, pored plata većih od 25.000 dinara, linearno umanjenje od 10 odsto primenjuje se i na sve ostale prihode koje zaposleni u javnom sektoru ostvaruju na osnovu rada u nekom nadzornom odboru ili radnoj grupi. I svaki prihod će biti oporezovan pojedinačno, sa 10 odsto na iznos preko 25.000 dinara.

Ono što je mnogima ostalo nejasno jeste koji se tačno deo plate umanjuje. Ministar finansija Dušan Vujović rekao je da će se smanjiti sve što predstavlja stalni prihod. A to znači neto plata u koju ulazi i minuli rad. S druge strane, smanjenje se ne odnosi na prevoz, regres i prekovremene sate. Ove stavke će se obračunavati isto kao i do sada.

Manja plata, ali ne i penzija

Dobra vest za zaposlene u javnom sektoru može biti činjenica da zbog smanjenih zarada, sa kojima treba da računaju do decembra 2017. godine, neće imati i manju penziju kada budu stekli pravo na nju, jer za PIO i poreze država uzima isto kao da plata nije smanjena.

U međuvremenu je objavljena i tačna formula za novo obračunavanje umanjenja penzija iznad 40.000 dinara. Penzionera sa takvim primanjima u Srbiji ima 114.064. Njihova primanja se, naime, umanjuju tako što se od te penzije oduzme prvo fiksni iznos od 3.300 dinara (što se dobije kada se pomnoži 15.000 dinara sa 0,22) i on važi za sve.

Od dobijene sume se zatim odbije iznos preko 40.000 dinara pomnožen sa 0,25, što na kraju daje novu, smanjenu penziju. Zakoni o rebalansu budžeta za 2014. godinu i obračunu umanjenja plata i penzija juče su ušli u skupštinsku proceduru i biće usvojeni po hitnom postupku.

Pogledajte i: Babić: Rebalans budžeta gorka pilula za izlečenje

A GDE SU PLATE: Svaki peti poslodavac redovno isplaćuje

KO ČEKA, DOČEKA? - U penziju tek sa 70

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
14 Beograd